24 Μαρ 2015

Επίσκεψη μαθήτων από το Γυμνάσιο Άρτας στο Κέντρο Πληροφόρησης Σαγιάδας

Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, 35 μαθητές από το  Γυμνάσιο Άρτας, επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης Σαγιάδας όπου ξεναγήθηκαν στην έκθεση  και με την βοήθεια του προσωπικού πληροφόρησης του Φορέα ενημερώθηκαν για την προστατευόμενη περιοχή του ποταμού Καλαμά. Η ξενάγηση περιελάμβανε επίσης παρατήρηση ορνιθοπανίδας στο Δέλτα Καλαμά  με τα τηλεσκόπια του Φορέα. Τέλος, στα παιδιά δόθηκε ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές των ποταμών Καλαμά- Αχέροντα και έλους Καλοδικίου.





18 Μαρ 2015

Δελτίο τύπου ολοκλήρωσης γιορτών "Χελιδονίσματα 2015"

                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά σε συνεργασία με  την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων για το καλωσόρισμα της Άνοιξης και των χελιδονιών, «Χελιδονίσματα 2015».

·         Την Τρίτη 3 και Τετάρτη  4 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο Κέντρο Πληροφόρησης Αμμουδιάς με τη συμμετοχή περίπου 200 μαθητών Δημοτικών Σχολείων της περιοχής (Μεσοποτάμου και του 1ου Δημοτικού Καναλακίου).

·         Την Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στην Ηγουμενίτσα στο «Πάνθεον» με τη συμμετοχή περίπου 300 μαθητών Δημοτικών Σχολείων της περιοχής (Πλαταριάς, Γραικοχωρίου, 1ο   ,2ο και 4ο Δημοτικό Ηγουμενίτσας).

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερα για τον τρόπο ζωής και το μεταναστευτικό ταξίδι των χελιδονιών μέσα από την προβολή σχετικής παρουσίασης  όπως και με  ζωγραφιές, κατασκευές  και  χειροτεχνίες, που έκαναν με την βοήθεια του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης και  εθελοντών. Οι μικροί μαθητές ενθουσιάστηκαν με την κατασκευή χελιδονοφωλιών από πυλό, της οποίες πήραν μαζί τους για να της τοποθετήσουν στο σχολείο ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο κρίνουν ασφαλή μετά από τις συμβουλές που τους δόθηκαν κατά την παρουσίαση.

 Στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς μοιράστηκε η νέα έντυπη εφημερίδα μας με τις δράσεις και τα νέα του Φορέα καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια για την ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής.


Ευχαριστούμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν, τους εθελοντές («Μαμάδες Ηγουμενίτσας») και το Δήμο Ηγουμενίτσας για την παραχώρηση της αίθουσας  του «Πάνθεον».  

































9 Μαρ 2015

Νέο δελτίο τύπου για τις εκδηλώσεις "Χελιδονίσματα 2015"

Δελτιο Τυπου



 ΘΕΜΑ: «Εκδήλωση για τα χελιδονίσματα 2015»


             Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνoυν και φέτος τα «Χελιδονίσματα 2015» και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να υποδεχθούμε την Άνοιξη φτιάχνοντας φωλιές για τα χελιδόνια. Σκοπός της εκδήλωσης είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, να ενημερωθούν για το μακρύ τους ταξίδι. Με χειροτεχνίες και ζωγραφιές  τα παιδιά θα γνωρίσουν ένα έθιμο για το καλωσόρισμα των χελιδονιών που μας έρχεται από παλιά. Επίσης θα έχουν την δυνατότητα φτιάχνοντας φωλιές από πηλό και με την  τοποθέτησή τους στο σπίτι ή στο σχολείο, να προσφέρουν στα χελιδόνια έτοιμα σπιτάκια.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:

·         Την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 και ώρα 10.00πμ με τη συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Πλαταριάς, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας και του  Δημοτικού Σχολείου Γραικοχωρίου, στην Ηγουμενίτσα στο «Πάνθεον».
·         Την Τρίτη 17 Μαρτίου και ώρα 10:00πμ με τη συμμετοχή του 2ου  και του  4ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας, στην Ηγουμενίτσα στο «Πάνθεον».
                                                                                               
                                                                                   Ο Πρόεδρος


                                                                       Θεόδωρος Κομηνός