Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων από τον Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων ο Φορέας Διαχείρισης πραγματοποίησε εκδήλωση στη λιμνοθάλασσα Βατάτσα με θέμα «Δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι απέναντι στην κλιματική αλλαγή ».
Στις 13 - 14 - 18 - 21 Φεβρουαρίου 2019 συνολικά 400 μαθητές από τα Δημοτικά σχολεία Ηγουμενίτσας 1ο, 3o και 4ο και το δημοτικό σχολείο Νέας Σελεύκειας, επισκέφθηκαν τον υγρότοπο και ενημερώθηκαν σχετικά με τη σημασία της προστασίας και τα οφέλη των υγροτόπων. Επίσης, έγινε αναφορά για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να παρατηρήσουν και να αναγνωρίσουν διάφορα είδη ορνιθοπανίδας με τα τηλεσκόπια και κιάλια του φορέα όπως φλαμίνγκο, λευκοτσικνιά, φαλαρίδα, κορμοράνο, σταχτοτσικνιά και διάφορα είδη χηνόμορφων.
Στο Δέλτα του ποταμού Καλαμά συναντάμε ένα σύνθετο μωσαϊκό βλάστησης που αποτελείται από 16 τύπους οικοτόπων. Στις λιμνοθάλασσες βρίσκουν τροφή και καταφύγιο χιλιάδες ψάρια και πουλιά και αυτός ο τύπος οικοτόπου χρήζει προστασίας και θεωρείται οικότοπος προτεραιότητας για την ΕΕ. Οι συστάδες των καλαμώνων (Phragmites sp.) είναι πολύ χαρακτηριστικές στην εξέλιξη των ζωνών των αλοφυτικών κοινωνιών και των υγρών λιβαδιών με είδη Juncus sp.
Οι λιμνοθάλασσες του ποταμού Καλαμά μεταξύ των οποίων και η Βατάτσα είναι από τις σημαντικότερες περιοχές της Ελλάδας από πανιδικής άποψης. Γενικότερα, στην περιοχή του Δέλτα Καλαμά βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 200 είδη πουλιών, μερικά από τα οποία είναι σπάνια και απειλούμενα. Φιλοξενεί περισσότερο από το 1% του πληθυσμού του Αργυροτσικνιά (Casmerodius albus) στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη θάλασσα, φιλοξενεί σημαντικό αριθμό του πληθυσμού της χουλιαρομύτας (Platalea leucorodia),της χαλκόκοτας (Plegadis falcinellus) των φοινικόπτερων και των λευκοτσικνιάδων, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των αργυροπελεκάνων τα τελευταία χρόνια που εμφανίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί η παρουσία βίδρας Lutra lutra τα τελευταία δύο έτη στη λιμνοθάλασσα Βατάτσα γεγονός που επιβεβαιώνει την οικολογική αξία των λιμνοθαλασσών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου