10 Αυγ 2021

ΕΠΑΝΕΥΡΕΣΗ ΔΑΚΤΥΛΙΩΜΕΝΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Απόσπασμα δορυφορικής εικόνας με τα σημεία θέασης του δακτυλιωμένου πελαργού (Επιμέλεια: Eva Stets) [Ringing nest: φωλιά δακτυλίωσης, recovery nest: φωλιά στην οποία εθεάθη τον Μάιο, recovery place: τοποθεσία επανεύρεσης)  


Πρόκειται για τον "Διονύση", (οι δακτυλιωτές δίνουν ένα ανεπίσημο όνομα σε κάθε πελαργό που μαρκάρεται με δακτυλίδι τύπου ELSA) έναν λευκό πελαργό (Ciconia ciconia), ηλικίας 2 ετών, ο οποίος δακτυλιώθηκε στις 6 Ιουνίου 2019 στην Ελεούσα (Ιωάννινα) σε φωλιά με άλλους δυο νεοσσούς, από την κ. Εύα Στετς (Συντονίστρια των δακτυλιώσεων των πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης), με την υποστήριξη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας καθώς και εθελοντές που συμμετείχαν στη δράση.

Η ιστορία του Διονύση είναι πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση επανεύρεσης πελαργού! Ο πελαργός βρέθηκε πρώτη φορά τον Μάιο του 2021 στο Κουτσελιό Ιωαννίνων σε φωλιά με ζευγάρι (κλωσούσαν). Τον Ιούνιο ένας νεοσσός (λίγων ημερών) βρέθηκε κάτω από την φωλιά (πιθανά τον πέταξε ο γονέας). Λόγω άσχημης κατάστασης του στάλθηκε στην Δράση για την Άγρια Ζωή (έζησε). Από τον ΦΔ Λίμνης Παμβώτιδας επιβεβαιώθηκε ότι το ζευγάρι εγκατέλειψε την φωλιά στις αρχές Ιουλίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας του, ο πελαργός αυτός είναι σχετικά νεαρός για να φωλιάσει. Πιθανά έκανε μια “δοκιμή φωλιάσματος” και εγκατέλειψε την προσπάθεια. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα έζησε και ο 2ος νεοσσός (δεν είχε ακόμα την ηλικία για να πετάξει).

Ωστόσο, στις 24 Ιουλίου  779 ημέρες μετά την δακτυλίωσή του και 37,82 χμ. από το σημείο που είχε μαρκαριστεί με δακτυλίδι, βρέθηκε δεύτερη φορά από την κ. Φιλίππου, φύλακα- επόπτη του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας μετά από παρατήρηση με τηλεσκόπιο, κατά τη διάρκεια εποπτείας της προστατευόμενης περιοχής Λίμνης Λιμνοπούλας (GR2120003). Τα στοιχεία της επανεύρεσης του πελαργού (συντεταγμένες, φωτογραφίες κλπ.) εστάλησαν στο Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης και από εκεί προέκυψαν περαιτέρω πληροφορίες για την πορεία του συγκεκριμένου πελαργού. Συνδυάζοντας την ημερομηνία και τοποθεσία δακτυλίωσης με αυτές της ανεύρεσης, ειδικοί επιστήμονες εξακριβώνουν με σαφήνεια το δρομολόγιο του πουλιού, την απόσταση που διένυσε, την ηλικία του και άλλες σημαντικές πληροφορίες για τη βιολογία του.

 
 



Οι περισσότεροι πελαργοί ωριμάζουν αναπαραγωγικά κατά τον 4ο και 5ο χρόνο ζωής τους. Ωστόσο, μπορούν να αναπαραχθούν και οι πιο νεαροί (>4 ετών) αλλά με χαμηλότερο ποσοστό αναπαραγωγικής επιτυχίας (Hall et al., 1987). Υπάρχουν όμως και οι ομάδες νεαρών πελαργών (οι λεγόμενες "συμμορίες", non-breeding fraction), που δεν είναι ακόμα έτοιμοι για την αναπαραγωγή, παρόλα αυτά έρχονται στο μέρος που γεννήθηκαν ή και αλλού. Όμως δεν φωλιάζουν ακόμα και απλά "τριγυρίζουν" σε διάφορα μέρη.

Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται η αξία της δακτυλίωσης, μιας τόσο παλιάς επιστημονικής μεθόδου στην προσπάθεια διαχείρισης και διατήρησης των πληθυσμών των άγριων πουλιών που προσφέρει χρήσιμα επιστημονικά δεδομένα και για άλλες πλευρές της βιολογίας των άγριων πουλιών, όπως η διάρκεια ζωής τους και η θνησιμότητα, ο ρυθμός ανάπτυξης, η σωματομετρία και η φυσική τους κατάσταση.
 
Ευχαριστούμε την κ. Εύα Στετς και το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης για την συνεχή επικοινωνία και αποστολή όλου του απαραίτητου ενημερωτικού υλικού σε κάθε εντοπισμό δακτυλιωμένων πελαργών της περιοχής μας. 


(Μπορείτε να δηλώσετε ένα δακτυλιωμένο πουλί εφόσον διακρίνετε με ακρίβεια τον αριθμό του δακτυλίου συμπληρώνοντας την φόρμα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://hbrcweb.wordpress.com/dilosi_epaneyresis/)
 

3 σχόλια:

  1. Γεια σας Κυρίες & Κύριοι, Χρειάζεστε οικονομική βοήθεια; Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Χρειάζεστε επιχειρηματικό δάνειο, προσωπικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο ή δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συνιστούσα να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μου μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447903159998 και λάβετε μια απάντηση αμέσως.

    Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να εκπληρώσετε όλες τις φιλοδοξίες σας. Ειδικευόμαστε στην παροχή δομημένων χρηματοδοτικών λύσεων σε άτομα και εταιρείες με τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο.

    Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για δάνειο.
    * Ευκολία - Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε.
    * Ευέλικτο ποσό - Εσείς αποφασίζετε πόσο θέλετε να δανειστείτε.
    * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειό σας εντός 24 ωρών μετά την έγκριση.
    * Ευέλικτο επιτόκιο - Προσιτό επιτόκιο 3%.
    * Υψηλά ποσοστά έγκρισης - Έχετε 99,9% πιθανότητα να λάβετε το δάνειο
    * Ευέλικτη Αποπληρωμή - Πρέπει να επιλέξετε την Ημερομηνία Αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1 - 30 ετών.
    * Απλή διαδικτυακή εφαρμογή.
    * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και τεχνογνωσία.
    * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

    Μην χάσετε μια ευκαιρία λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Επικοινωνήστε τώρα με την εταιρεία μου, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο γιατί έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μας, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω
    Email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp/Telegram: +447903159998

    Διαμεσολαβητές/Σύμβουλοι/Μεσίτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τους πελάτες τους και προστατεύονται 100%. Με απόλυτη εμπιστοσύνη, θα συνεργαστούμε για τα οφέλη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟ LIGHTSTREAM ©


    Η καλύτερη εταιρεία δανείων LIGHTSTREAM είναι εδώ για να σας χορηγήσει το δάνειο που αναζητούσατε χωρίς άγχος ή πολύ χαρτί χωρίς κρυφές πληρωμές. Έχετε προβληματιστεί για το πού να πάρετε δάνειο; απορρίφθηκε από τις τράπεζες λόγω της χαμηλής πιστωτικής βαθμολογίας σας; ή ανησυχείτε για τον online δανεισμό.

    Μην ανησυχείτε άλλο γιατί η LIGHTSTREAM LOANS θα σας χορηγήσει δάνειο με επιτόκιο έως 3%. Επικοινωνήστε μαζί μας (lightstreamloansinc@gmail.com).

    Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν. Δάνεια επιχειρήσεων, Δάνεια αυτοκινήτων, Στεγαστικά δάνεια, Φοιτητικά δάνεια, πραγματική χρηματοδότηση, επενδυτής ακινήτων, δάνεια κατασκευών, στεγαστικά δάνεια. Καταναλωτικά δάνεια, δάνεια FHA, προσωπικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων κ.λπ.

    Το LIGHTSTREAM προσφέρει δάνεια χωρίς κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS για διάρκεια 1 έως 20 ετών. Είμαστε στη διάθεσή σας όλες τις ώρες της ημέρας. Οι μέθοδοί μας είναι απλές και σύντομες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να υποβάλετε αίτηση και να λάβετε δάνειο εντός 24 ωρών.
    Μην διστάσετε, μην αφήσετε αυτό το οικονομικό βάρος να σας πνίξει. Μην αφήσετε τη χρηματοδότηση να σταματήσει αυτήν την επιχείρηση, να σας στερήσει αυτό το μηχάνημα, ένα νέο αυτοκίνητο ή ένα νέο σπίτι.

    Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα στις επίσημες διευθύνσεις email μας

    Email 1: (lightstreamloansinc@gmail.com)
    Email 2: (lightstreaminc@zohomail.com)

    LIGHTSTREAM ©

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. CHARLY KERKIR ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
    γεια σε όλους
    Ευχαριστώ πολύ τον Θεό που έβαλε το CHARLY KERKIR ξανά στο δρόμο μου.
    Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες ή εάν αντιμετωπίζετε οικονομική δυσκολία, απλώς επικοινωνήστε με αυτό το υπέροχο CHARLY KERKIR και θα έχετε πλήρη απόλυτη ικανοποίηση.
    Αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος μόλις με βοήθησε με ένα μικρό ποσό 55.000 €, και αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για μένα.
    Είναι άνθρωπος της καρδιάς, χάρη σε αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο, μπόρεσα να αυξήσω το βιοτικό μου επίπεδο και το χρέος μου.
    Εάν χρειάζεστε ένα μικρό δάνειο, επικοινωνήστε μαζί τους και δεν θα απογοητευτείτε.
    Email: charlykerkir@gmail.com
    Σας ευχαριστώ

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ
    Εάν δεν είστε από την Ελλάδα, παρακαλούμε να απέχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή