4η Συνάντηση εργασίας με θέμα: «Η εξέλιξη της γρίπης των πτηνών, το σχέδιο συντονισμού δράσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπισή της και η ανάκαμψη των πληθυσμών του αργυροπελεκάνου σε πληγείσες περιοχές»
Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου (ΜΔΠΠΗ) του ΟΦΥΠΕΚΑ, διοργάνωσε την 4η συνάντηση εργασίας για την προστασία και διατήρηση των πληθυσμών των αργυροπελεκάνων (P.crispus) του δυτικού άξονα του Ελλαδικού χώρου σε επίπεδο Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, στο πλαίσιο του ΠΕ2.1 «Δικτύωση Εσωτερικού με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών» του Υποέργου 1 της Πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον στην Ηγουμενίτσα και συμμετείχαν στελέχη από Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Συγκεκριμένα, από την ΜΔΠΠ Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου, ΜΔ Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ΜΔ Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου, ΜΔΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας (Παράρτημα Κερκίνης), ΜΔΠΠ Θεσσαλίας και από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.
Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Κωνσταντίνης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες έθεσε το πλαίσιο και το στόχο της συνάντησης. Τον συντονισμό της συνάντησης είχε η κα Αλεξάνδρα Ράπτη, υπεύθυνη έργου του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
Στόχος της δράσης είναι, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλες ΜΔΠΠ και η αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την προστασία και διατήρηση του πληθυσμού του είδους Pelecanus crispus. Εκπρόσωποι από κάθε Μονάδα Διαχείρισης που συμμετείχε στη συνάντηση, παρουσίασαν δεδομένα σχετικά με την κατάσταση των πληθυσμών αργυροπελεκάνου στις αποικίες που επλήγησαν από την γρίπη των πτηνών και έκαναν αναφορά στα προβλήματα που αναδείχθηκαν από τη διαχείριση των μαζικών θανάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη δυνατή διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων για το συγκεκριμένο είδος.
Για το σκοπό αυτό, παρουσιάστηκαν στη συνάντηση σχετικές εισηγήσεις. Η κα Όλγα Αλεξάνδρου, Δρ Δασολόγος – Ορνιθολόγος, από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, πραγματοποίησε παρουσίαση με τίτλο: «Αποικία αργυροπελεκάνου Μικρής Πρέσπας 2023 – Εξελίξεις μετά την καταστροφή από τη γρίπη των πτηνών το 2022», ενώ η εισήγηση του κ. Θεόδωρου Ναζηρίδη, Δρ Δασολόγου από ΜΔΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας (Παράρτημα Κερκίνης), είχε ως θέμα: «Οι πελεκάνοι στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης μετά την γρίπη των πτηνών τα έτη 2021 και 2022 – Συνοπτική παρουσίαση του ‘’Σχεδίου Συντονισμού Δράσεων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. σε Προστατευόμενες Περιοχές για τη Διαχείριση Μαζικών Περιστατικών Κρουσμάτων της Γρίπης των Πτηνών’’». Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Βέργος, ΠΕ Βιολόγος από την ΜΔΠΠ Θεσσαλίας, παρουσίασε ομιλία με θέμα «Εξέλιξη του φαινομένου των νεκρών πουλιών στον ταμιευτήρα της Κάρλας και η διαχείρισή του», ενώ ο κ. Σπυρίδων Κώνστας, ΠΕ Ιχθυολόγος από τη ΜΔΠΠ Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις «Καταγραφές Αργυροπελεκάνων και την αναπαραγωγική επιτυχία στο Εθνικό πάρκο υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου». Η τελευταία ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον κ. Νικόλαο Παλαιό, επόπτη φύλαξης της ΜΔ Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και είχε ως θέμα «Προστασία και αναπαραγωγική επιτυχία του Αργυροπελεκάνου στο Εθνικό πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού».
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση όλων των συμμετεχόντων, από την οποία προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα. Κοινή παραδοχή όλων ήταν το γεγονός ότι η γρίπη των πτηνών αποτελεί παγκόσμια απειλή για την άγρια πανίδα και κυρίως για τον αργυροπελεκάνο. Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των συμμετεχόντων στις περιοχές τροφοληψίας, για παρατήρηση του είδους, στο Δέλτα Καλαμά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου