7 Σεπ 2016

Παγκόσμιο Πρόγραμμα Καταμέτρησης Παρυδάτιων Πουλιών (2-6 Σεπτεμβρίου)

Παγκόσμιο Πρόγραμμα Καταμέτρησης Παρυδάτιων Πουλιών

Η Παγκόσμια Καταμέτρηση Παρυδάτιων είναι μία από τις εκδηλώσεις κλειδιά της Παγκόσμιας Ημέρας Παρυδάτιων Πουλιών. Δεν πρόκειται ιδιαίτερα για ένα επιστημονικό πρόγραμμα για πολίτες, αλλά μάλλον για μια προσπάθεια να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία της απλής παρακολούθησης/καταμέτρησης των πουλιών ως κεντρικού στοιχείου για την προστασία των πληθυσμών πουλιών και την διατήρηση των ενδιαιτημάτων.
 
Γιατί η καταμέτρηση παρυδάτιων πουλιών είναι τόσο σημαντική;
Το να σώσεις τα πουλιά χωρίς να ξέρεις τον ακριβή αριθμό των ατόμων ενός είδους που ζει στον κόσμο είναι κάτι το ανέφικτο• οι αριθμοί των πληθυσμών δεν πρέπει να είναι εικασίες! Εκείνα είναι τα στοιχεία, που βασίζονται σε καταμετρήσεις που διενεργούνται από χιλιάδες εθελοντές και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι ένας ακριβής αριθμός και μια τάση πληθυσμού, που αποτελεί ένα από τα απαραίτητα στοιχεία για να εκτιμηθεί το νόμιμο καθεστώς προστασίας για κάθε είδος. Παρόλα αυτά, η σημασία της παρακολούθησης των πουλιών (συστηματική καταμέτρηση) υποτιμάται και συχνά αγνοείται από πολλούς.
Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στο να δώσει μια εικόνα της δύναμης της εργασίας πεδίου, να βοηθήσει μη-καταμετρητές να βελτιώσουν τις δεξιότητες καταμέτρησής τους, και να αυξήσει τον αριθμό των καταμετρητών παγκόσμια (Πληροφορίες εδώ).

Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα και Καλαμά πραγματοποιεί μηνιαίες μετρήσεις ορνιθοπανίδας σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές ευθύνης του και για την παγκόσμια  ημέρα των παρυδάτιων πτηνών πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή καταμέτρηση όλων των παρυδάτιων (μια λίστα των παρυδάτιων πουλιών μπορεί να βρεθεί εδώ). Η εξαιρετική βιοποικιλότητα των προστατευόμενων περιοχών Αχέροντα και Καλαμά αναδεικνύει τη σημασία τους τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Μετρήθηκαν εκατοντάδες παρυδάτια είδη όπως κοκκινοσκέλης, τουρλίδα, μαυρότρυγγας, καλαμοκανάς, ραβδοσκαλίδρα, δασότρυγγας, στρειδοφάγος, βαλτότρυγγας, ποταμοσφυριχτές, λασποσκαλίδρες, νανοσκαλίδρες, μπεκατσίνι, αργυροπούλι, αμμοσφυριχτής κ.α.
Φωτογραφίες:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου