9 Σεπ 2016

ΝΕΚΡΟΣ ΨΑΡΑΕΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΚΡΟΣ ΨΑΡΑΕΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ

Ένας νεαρός ψαραετός (Pandion haliaetus - Πανδίων ο αλιαετός) βρέθηκε νεκρός κατά τη διάρκεια εποπτείας του προσωπικού φύλαξης του ΦΔ Αχέροντα-Καλαμά. Το άτυχο αρπακτικό εντοπίστηκε στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά και οι αιτίες θανάτου του είναι ακόμα άγνωστες.

Ο Ψαραετός καταγράφεται στην περιοχή τις περιόδους του χειμώνα και της μετανάστευσης και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα τελευταία χρόνια στο δέλτα διαχειμάζει ένας σημαντικός και σταθερός αριθμός 3 ατόμων, που βρίσκει καταφύγιο και τροφή στα κατάλληλα ενδιαιτήματα του δέλτα. Το ενδιαίτημα τροφοληψας του είδους περιλαμβάνει λους τους τύπους φυσικών τεχνητών υγροτόπων με την προϋπόθεση να υπάρχει άφθονη τροφή. Κυνηγάει συνήθως ψάρια μικρού και μεσαίου μεγέθους ενώ τα είδη είναι ποικίλα και εξαρτώνται από την περιοχή κυνηγιού και την αφθονία του κάθε είδους. Σύμφωνα με έρευνες ο ψαραετός δεν επηρεάζει αρνητικά τους πληθυσμούς των θηραμάτων του αφού πιάνει κυρίως άρρωστα και γέρικα άτομα.

Είναι από τα σπανιότερα είδη αετών στην Ευρώπη που τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια τα οποία εντοπίζει από ψηλά και βουτάει με θεαματική ταχύτητα στο νερό για να τα πιάσει. Έχει ιδιαίτερα διαμορφωμένα δάκτυλα με δύο ζεύγη αντίθετα τοποθετημένα και με μυτερά λέπια στο κάτω μέρος τους ώστε να πιάνει εύκολα τα ψάρια. Το μήκος του είναι 60 εκ. με άνοιγμα φτερών 1.60 μέτρα.
Ο Ψαραετός ανήκει στην τάξη των Ιερακόμορφων, στην οικογένεια των Πανδιονίδων, της οποίας είναι και ο μοναδικός ζωντανός εκπρόσωπος.

Το είδος πέφτει συχνά θύμα λαθροθηρίας ενώ οι φωλιές του καταστρέφονται διότι θεωρείται ανταγωνιστής των αλιευτικών δραστηριοτήτων του ανθρώπου.
Παρόλο που σε κάποιες χώρες η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάσταση είναι πολύ θετική. Λόγω της πολύ μεγάλης γεωγραφικής του εξάπλωσης και το μεγάλου αριθμού αναπαραγόμενων ζευγαριών το IUCN τον κατατάσσει ανάμεσα στα είδη ελάχιστης ανησυχίας (LC). 
 Όλα  τα  είδη  της  τάξης  των  ιερακόμορφων περιλαμβάνονται  στα  Παραρτήματα  της  Σύμβασης  CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) για το Διεθνές Εμπόριο των Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που Κινδυνεύουν με Εξαφάνιση που αποσκοπεί στην προστασία πολλών ειδών άγριων ζώων και φυτών με τον έλεγχο του εμπορίου τους. Περιλαμβάνεται στο παρ. Ι της Οδηγίας για τα πουλιά (79/409/EE) και ανήκει στην κατηγορία 3 SPEC (Species of European Concern, 3: Απειλείται ή μειώνεται στην Ευρώπη αλλά έχει μεγαλύτερη γεωγραφική κατανομή). 
Τέλος, προστατεύεται από τη σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης και τη συνθήκη της Βόννης για προστασία των μεταναστευτικών ειδών.
Ο ΦΔ Αχέροντα και Καλαμά προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για να αποσταλεί το νεκρό πουλί στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να υποβληθεί σε εξειδικευμένες εξετάσεις για τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου