8 Φεβ 2013

Ανθοφορία Narcissus tazetta στις εκβολές του Καλαμά


Αξιόλογος αριθμός ατόμων του είδους Narcissus tazetta (νάρκισσος) παρατηρήθηκε στη φάση της ανθοφορίας, στους βάλτους κοντά στις παλιές εκβολές του Καλαμά από το προσωπικό του Φορέα.


 Ο νάρκισσος (εμπειρικά ζουμπούλι ή μανουσάκι), ανήκει στην οικογένεια Amaryllidaceae και χαρακτηρίζεται ως πρωτεύουσας προτεραιότητας είδος, γιατί τα τελευταία χρόνια τον βρίσκουμε όλο και πιο σπάνια. Κύρια και ίσως μοναδική απειλή του είναι η ανεξέλεγκτη συλλογή του. Φύεται κυρίως σε υγρά και βαριά εδάφη, αν και δεν αποκλείεται να το συναντήσουμε και σε βραχώδεις εκτάσεις.

Είναι φυτό πολυετές, βολβώδες και τα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα , δηλαδή έχει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά άνθη. Ο βλαστός του είναι ισχυρός και κυλινδρικός ενώ τα φύλλα του έχουν χρώμα ανοιχτό γαλάζιο στη βάση και είναι γωνιώδη με ύψος περίπου όσο και ο βλαστός. Τα άνθη του είναι λευκά με πορτοκαλοκίτρινη στεφάνη και έχουν κλίση προς τα κάτω. Ανθίζει νωρίς το χειμώνα.

Το άρωμα των ανθέων του είναι αρκετά έντονο, γι’ αυτό και μεγάλη ποσότητα ανθέων σε κλειστό χώρο μπορεί να προκαλέσει ελαφρά νάρκωση. Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται κυρίως στην αρωματοποιία. Στα φύλλα του δε, περιέχεται ένα δηλητηριώδες αλκαλοειδές, η Lycorine, της οποίας η κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου