12 Νοε 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΠΟΠΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΤΗΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ (ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΓΛΥΚΗΣ) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΙΟΥΛΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013


Κατά την θερινή τουριστική περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2013 πραγματοποιήθηκε επόπτευση και φύλαξη στα στενά του ποταμού Αχέροντα.
Παραβάσεις που διαπιστώθηκαν:
·     Παράνομος σταβλισμός αλόγων δίπλα στις πηγές και εντός της κοίτης του ποταμού και δημιουργία ξύλινων κατασκευών για την εξυπηρέτηση της παράνομης δραστηριότητας.
·           Διέλευση αλόγων μέσα από την κοίτη, περνώντας δίπλα από της πηγές του ποταμού και από τους τουρίστες που διέσχιζαν το ποτάμι.
·           Εγκατάσταση κατασκηνωτών εντός της προστατευόμενης ζώνης Α. Παρατηρήθηκαν επίσης  ίχνη από φωτιές που είχαν ανάψει κατασκηνωτές, φορητές ψησταριές για την πώληση ψημένων καλαμποκιών και οικοτουριστικές δραστηριότητες όπως raftingcanoe. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το σύνολο των παράνομων κατασκηνώσεων ήταν περίπου 80 και μονό σε 20 περιπτώσεις, οι κατασκηνωτές έδωσαν σημασία στις επανειλημμένες εκκλήσεις μας και εγκατέλειψαν το χώρο.
·          Παραπληροφόρηση από ντόπιους πωλητές σε κατασκηνωτές ότι επιτρέπεται η κατασκήνωση στις πηγές.
·       Παρατηρήθηκαν μηχανές χαμηλού κυβισμού να εισέρχονται στο χώρο που έχει οριοθετηθεί για πεζοπορία, προκαλώντας ρύπανση, όχληση και καταστροφή υποδομών (όπως κάποια γεφυράκια που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για τη διάβαση πεζών).

Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις στους παραβάτες αλλά και στους επιχειρηματίες της περιοχής (καγιάκ, άλογα, εστιατόρια) για περιορισμό των παράνομων δραστηριοτήτων, δεν υπήρξε ουσιαστική συνεννόηση, οδηγώντας σε καθημερινές ρήξεις και χλευασμό και εν τέλει σε αναφορά στις τοπικές αστυνομικές αρχές. Επιπλέον, υπήρξαν έντονες διαφορές, διαπληκτισμοί και ρίψη αντικειμένων (πέτρες κλπ.) μεταξύ των υπαλλήλων της επιχείρησης αλόγων και καγιάκ.


Παρακάτω ακολουθεί φωτογραφική τεκμηρίωση των παρατηρούμενων παράνομων δραστηριοτήτων στην κοίτη του Αχέροντα στο ύψος της Γλυκής (Εικόνες 1 – 13). Στο τέλος παρατίθενται αποσπάσματα δορυφορικής εικόνας, επί των οποίων σημειώνονται οι θέσεις των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων (Εικόνες 15 και 16).


Εικόνα 1. Παράνομος σταβλισμός αλόγων

Εικόνα 2. Σταβλισμός εντός της κοίτης του ποταμού

Εικόνα 3. Αυτοσχέδιος παράνομος σταβλισμός

Εικόνα 4. Σταβλισμός εντός της κοίτης του ποταμού

Εικόνα 5. Διέλευση των αλόγων εντός της κοίτης του ποταμού

Εικόνα 6. Σκηνή εντός της προστατευόμενης περιοχής του Αχέροντα

Εικόνα 7. Παράνομη κατασκήνωση στις πηγές του ποταμού

Εικόνα 8. Παράνομη κατασκευή αερογέφυρας

Εικόνα 9. Παράνομη κατασκευή γέφυρας για την διέλευση αλόγων κοντά στις πηγές του ποταμού

Εικόνα 10. Παράνομη κατασκευή γέφυρας για την διέλευση αλόγων κοντά στις πηγές του ποταμού

Εικόνα 11. Πρόχειρες αποβάθρες για εξυπηρέτηση των canoe- Rafting

Εικόνα 12. Πρόχειρες αποβάθρες για εξυπηρέτηση των canoeRafting

Εικόνα 13. Πρόχειρες αποβάθρες για εξυπηρέτηση των canoeRafting

Εικόνα 14. Χάρτης προσανατολισμού

Εικόνα 15. Απόσπασμα δορυφορικής εικόνας στο οποίο απεικονίζονται οι θέσεις των παρατηρούμενων παράνομων δραστηριοτήτων

Εικόνα 16. Απόσπασμα δορυφορικής εικόνας στο οποίο απεικονίζονται οι θέσεις των παρατηρούμενων παράνομων δραστηριοτήτωνΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου