9 Φεβ 2015

Νεκρή βίδρα

Νεκρή βίδρα βρέθηκε στις 5/2 από τον εξωτερικό συνεργάτη Νίκο- Ανέστη Μπούκα και το προσωπικό φύλαξης του ΦΔ κοντά σε καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Καλαμά.


                                                         Φωτ. Τόνια Γαλάνη


Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα και Καλαμά καθιστά απαραίτητη την προσοχή των πολιτών για τη σύγχιση του μυοκάστορα (Myocastor coypus) με τη βίδρα (Lutra lutra).



Η βίδρα κολυμπάει σε γλυκά νερά, κυρίως σε ποτάμια και κανάλια με μεγάλη κάλυψη από υδροχαρή βλάστηση έτσι ώστε να μη διακρίνεται εύκολα. Είναι είδος κατά κύριο λόγο νυκτόβιο και το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής της αποτελείται από ψάρια. Οι ελληνικοί πληθυσμοί βίδρας είναι πολύ σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι πληθυσμοί της στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη έχουν υποστεί μεγάλη μείωση.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας, στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (ΙUCN) καθώς και στα Παραρτήματα ΙΙ και IV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Επίσης, προστατεύεται σύμφωνα με το Π.Δ. 67/81, τη Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης (1979) και τη Σύμβαση της Ουάσιγκτον για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας (CITES, 1973). Τέλος, περιλαμβάνεται στον Κόκκινο Κατάλογο των Παγκοσμίως Απειλούμενων Ζώων και Φυτών των Ηνωμένων Εθνών.

Γεννούν, συνήθως την άνοιξη, 2-3 μικρά το έτος, τα οποία τον πρώτο χρόνο εξαρτώνται από την μητέρα τους.  Χρησιμοποιεί πολλά καταφύγια για ανάπαυση και αναπαραγωγή τα οποία είναι είτε ανοικτά, σε ήσυχες τοποθεσίες ανάμεσα σε βράχια με πυκνή παρυδάτια δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση ή καλαμιώνες, είτε σε κοιλότητες που σκάβει κάτω από το έδαφος. 

Για τη διατήρηση του είδους πρέπει να εξασφαλισθούν η επικοινωνία μεταξύ γειτονικών υπο-πληθυσμών, η προστασία της φυσικής βλάστησης στις όχθες, η ποιότητα και η ποσότητα(στάθμη)του νερού, η διατήρηση των πληθυσμών των ψαριών και να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις της άμεσης θανάτωσης και των τυχαίων ατυχημάτων.



Στην περιοχή υπάρχει επίσης και ένα “ξενικό” είδος, ο μυοκάστορας Myocastor coypus που, όπως σε πολλές χώρες της Ευρώπης, το οποίο μπήκε στη χώρα μας πριν περίπου εξήντα χρόνια από τη Λατινική Αμερική για την οικονομική εκμετάλλευση της γούνας του. Ωστόσο, ορισμένα άτομα ξέφυγαν από τα εκτροφεία και κατόρθωσαν να εγκατασταθούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον. Είναι ένα μεγάλο υδρόβιο τρωκτικό που τρέφεται κυρίως με καλάμια και άλλα φυτά και ζει σε κανάλια, ποτάμια, μικρές λίμνες, έλη. Τρέφονται με φύλλα υδροβίων φυτών και με ριζώματα καλαμιών. Είναι πολύ καλοί κολυμβητές, και δραστηριοποιούνται τη νύχτα, ενώ την ημέρα αναπαύονται στην πυκνή βλάστηση.

Στο σκίτσο που ακολουθεί απεικονίζονται οι μορφολογικές διαφορές μεταξύ των δύο ειδών.



Μυοκάστορας
 4,5-9 κιλά

70-75 εκ μαζί με την ουρά

Πίσω πόδι με μεμβράνη μεταξύ των δακτύλων που δεν καταλήγει στο άκρο τους

Βαριά φολιδωτή ουρά σαν του ποντικού με τρίχες  σαν αγκάθια

Μακριά λευκά μουστάκια και μεγάλα, πορτοκαλί δόντια




Βίδρα
4,5-13 κιλά

80εκ.- 1,2μ. μαζί με την ουρά

Πίσω πόδι με μεμβράνη μεταξύ των δακτύλων που φτάνει μέχρι τα άκρα τους

Χοντρή, μυώδης ουρά που καλύπτεται από πυκνή γούνα

Λεπτό, επίμηκες σώμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου