23 Μαΐ 2016

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας
Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία της ζωής σε όλες της μορφές, τα επίπεδα και τους συνδυασμούς τους. Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία των ζωντανών οργανισμών και των οικολογικών συμπλεγμάτων που σχηματίζουν, ένας ανεκτίμητης αξίας φυσικός πόρος που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των ανθρώπινων πολιτισμών. Ένας κοινός παγκόσμια πλούτος, η βιώσιμη διαχείριση του οποίου αποτελεί την ουσιαστικότερη ίσως εγγύηση για την ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών.
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, ενώ η απώλεια της βιοποικιλότητας αναδεικνύεται σε ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, μαζί με την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Ο.Η.Ε. το 12% από το σύνολο των πτηνών στη φύση καθώς και το 10% των φυτών και των ζώων, απειλούνται με εξαφάνιση. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το 2050 θα έχει εξαφανιστεί περίπου το ένα τρίτο της πανίδας της γης.
Οι βασικότεροι παράγοντες που απειλούν την βιοποικιλότητα είναι:
– η ρύπανση του περιβάλλοντος – οι κλιματικές αλλαγές – η ερημοποίηση των εδαφών – η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο – η καταστροφή και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων
Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα – καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.
Ο Ο.Η.Ε. ανακήρυξε το 2010, ως το Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, με σκοπό να επανα-προσανατολίσει την παγκόσμια κοινότητα προς την διαφύλαξη του πλούτου της ζωής στο σύνολο του πλανήτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου