22 Ιουν 2016

Επίθεση κουναβιού στη φωλιά του πελαργού της Εγνατίας


Στο απόσπασμα βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε στο 0:15 ένα κουνάβι να πλησιάζει από τη πλευρά της φωλιάς και να ανεβαίνει πάνω προσπαθώντας να φτάσει τα νεογέννητα πελαργάκια (3:31).
Από την παρακολούθηση της φωλιάς τον περασμένο μήνα ο Φ.Δ.Α.Κ. γνώριζε την ύπαρξη 5 αυγών.
Όπως θα δείτε και στο βίντεο φαίνονται ξεκάθαρα 3 νεοσσοί και 2 αυγά.
Το κουνάβι προσπάθησε να αρπάξει ένα μικρό αλλά λόγω της κατασκευής της φωλιάς ( συρμάτινο πλέγμα με μικρές νευρώσεις) δεν κατάφερε να εισχωρήσει.
Η αναστάτωση που προκάλεσε το περιστατικό αυτό στο ζευγάρι πελαργών είναι εμφανής αφού ο ένας από τους δύο προσπαθεί να "ραμφίσει" τον εισβολέα για να τον απομακρύνει από τους νεοσσούς. Σε αυτή του την προσπάθεια και σε φορτισμένο κλίμα και από τους δυο πελαργούς (5:48),
πετάει το ένα μικρό έξω από τη φωλιά, όπως φαίνεται στο (6:09).
Σύμφωνα με την τελευταία παρατήρηση της φωλιάς οι νεοσσοί που επέζησαν τελικά από τα 5 αυγά είναι τρεις.
Ο Φ.Δ.Α.Κ. θα προχωρήσει σε απογραφεί πελαργών για τη Θεσπρωτία την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 όπου και θα καταμετρηθεί ο συνολικός αριθμός φωλιών αλλά και πελαργών (ενήλικες και νεαροί)  1 σχόλιο:

  1. Πολυ καλή και ενδιαφέρων παρατήρηση με το κουνάβι. Αλλα...  Όσο αυτό να φαίνεται περίεργο - δεν είναι τόσο ασυνήθιστο. Υπάρχουν αρκετές αναφορές με παρατηρήσεις για επιθέσεις κουναβιών σε φωλιές πελαργού (ειδικά όταν η φωλιά είναι σε δέντρο η σε ξύλινη κολωνα). Απλα εμείς δεν τα βλέπουμε τόσο τακτικά ...γιατί μόνο λίγες φωλιές στην Ευρώπη έχουν κάμερες (που σε τέτοια περίπτωση βοηθούν πολύ). Εδω τα είδαμε και είχαμε την δυνατότητα να μάθουμε "μάτι - με μάτι" ότι ο εχθρός των αβγών (και νεοσσών) του πελαργού δεν είναι μόνο τα κορακοειδή και Θαλασσαετός αλλα και το κουνάβι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή