10 Οκτ 2016

Πραγματοποίηση Πανευρωπαϊκής γιορτής πουλιών στο Έλος Καλοδικίου και Κέντρο πληροφόρησης Αμμουδιάς


Θέμα: «Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2016»

                                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International, που υλοποιείται εδώ και 22 χρόνια με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων από 40 περίπου χώρες.  
Στη χώρα μας, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και διοργανώνονται από την Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η χώρα μας είναι σταυροδρόμι της μετανάστευσης και σημείο διέλευσης εκατομμυρίων  πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς το νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα. Το γενικό θέμα της διοργάνωσης ήταν και φέτος «Η προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους».
Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά διοργάνωσε και αυτή τη χρονιά σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκδηλώσεις με αφορμή τη Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών.
Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 4/10 με τη συμμετοχή του δημοτικού σχολείου Μαργαριτίου στην περιοχή του Έλους Καλοδικίου. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Τετάρτη 5/10 και την Πέμπτη 6/10  στο κέντρο πληροφόρησης Αμμουδιάς με τη συμμετοχή μαθητών όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Μεσοποτάμου (σύνολο 70), Βουβοτοτάμου (σύνολο 30) και  δύo τάξεις από το 2ο δημοτικό Καναλακίου (σύνολο 27).
Οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στις εκδηλώσεις και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν πολλές, όπως: υπαίθριο εργαστήριο ζωγραφικής σε πέτρες και χαρτί, κατασκευές  χάρτινων μασκών με θέμα τα πουλιά, επιδαπέδιο παιχνίδι με θέμα τη μεταναστευτική διαδρομή του Νυχτοκόρακα, προβολή παρουσίασης με τα σπάνια είδη πουλιών που απαντώνται στη περιοχή μας και ξενάγηση στην έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης Αχέροντα του Φορέα. Τέλος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν διάφορα είδη ορνιθοπανίδας στον υγρότοπο Αμμουδιάς και στο Έλος Καλοδικίου, με τη χρήση τηλεσκοπίων και κιαλιών, με τη συνδρομή των φυλάκων του Φορέα Διαχείρισης.
Βασικός στόχος των παραπάνω εκδηλώσεων  ήταν να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευθούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά και οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση καθώς και οι μεταναστευτικοί τους διάδρομοι.
Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές και δασκάλους που συμμετείχαν στην Γιορτή Πουλιών και συνέβαλαν με την παρουσία τους στην επιτυχία της.

                                                                                      
































          



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου