20 Ιαν 2017

Σκουπιδότοπος το Έλος Αμμουδιάς

Φαίνεται να επαληθεύεται πλήρως ότι στη συνείδηση των πολιτών έχει εδραιωθεί μια ξεπερασμένη κουλτούρα που εκφράζεται με τη θέση: «Τα σκουπίδια μου έξω από το σπίτι μου, έξω από την αυλή μου και όπου θέλουν ας τα πάνε!!». Αυτό θα σκεφτεί  ο καθένας αν αντικρίσει τους σωρούς μπάζων - σκουπιδιών (διάφορα αδρανή υλικά, οικοδομικά υλικά, είδη οικιακής χρήσης κλπ) που έχουν αποθέσει άγνωστοι εντός της προστατευόμενης περιοχής του Έλους Αμμουδιάς, στο Δέλτα Αχέροντα.

Παρότι στην συγκεκριμένη θέση ο Φορέας Διαχείρισης είχε τοποθετήσει ενημερωτική πινακίδα για την απαγόρευση ρίψης σκουπιδιών, δεν δίστασαν να κατεδαφίσουν την πινακίδα και να την σκεπάσουν με σωρό από ξύλα που χρησιμοποιούνται σε οικοδομές!

Το Έλος Αμμουδιάς αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον ως ενδιαίτημα για σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη πανίδας, κυρίως ορνιθοπανίδας (παρυδάτια και υδρόβια) όπως η σπάνια και παγκοσμίως απειλούμενη βαλτόπαπια – Aythya nyroca, η πρασινοκέφαλη – Anas platyrhynchos, διάφορα είδη ερωδιών κ.α..
Η ανεξέλεγκτη απόθεση αποβλήτων στο πιο σημαντικό τμήμα της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Αχέροντα, τον υγρότοπο του Έλους Αμμουδιάς, προκαλεί τεράστια υποβάθμιση και αισθητική αλλοίωση στην περιοχή, κινδυνεύοντας να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

Είναι αναγκαία η παρέμβαση των τοπικών αρχών προκειμένου να γίνει απομάκρυνση των σκουπιδιών από την περιοχή, ώστε αυτή να διατηρήσει το χαρακτήρα της και να επιτελέσει το οικολογικό της ρόλο, όπως και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής να είναι αρωγοί στην προσπάθεια για την αποτροπή τέτοιων ανεξέλεγκτων και αυθαίρετων ενεργειών στο μέλλον.


      Για να διαπιστώσετε την έκταση του προβλήματος μπορείτε να δείτε το βίντεο πατώντας τον    παρακάτω σύνδεσμο:https://www.youtube.com/watch?v=1VXbuhVqGyM&feature=youtu.be














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου