20 Μαΐ 2019

Επισημάνσεις για έργα και δραστηριότητες εντός περιοχών ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης (Υλοτόμηση ατόμων λεύκας στο όρος Μαστιλίτσα)

Κατά την επόπτευσή του, στην περιοχή του Δέλτα Καλαμά, στις 09-05-2019, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης εντόπισε άτομα λεύκας υλοτομημένα κατά μήκος αγροτικής οδού και παρακείμενης αποστραγγιστικής τάφρου, νοτιοδυτικά του όρους Μαστιλίτσα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Η παρέμβαση αφορά το τμήμα μεταξύ των σημείων 1&2 όπως αποτυπώνεται στο συνημμένο σχετικό απόσπασμα δορυφορικής εικόνας, και από το συνεργείο υλοτόμησης ενημερωθήκαμε ότι η παρέμβαση διενεργείται από τον ΤΟΕΒ Σαγιάδας – Ασπροκκλησίου.


  • Η περιοχή παρέμβασης βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης περιοχής Δέλτα Καλαμά χωρικής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης όπως αυτή περιγράφεται όπως αυτή ορίζεται στο στην παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 4519/2018 «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 25/Α΄/20-02-2018) και αποτυπώνεται στον αντίστοιχο χάρτη του Παραρτήματος ΙΙ του ίδιου Νόμου.
  • Για την υλοποίηση της εν λόγω παρέμβασης, ο Φορέας δεν έχει λάβει γνώση και δεν έχει κατ’ επέκταση γνωμοδοτήσει σχετικά, όπως προβλέπεται για τα έργα και τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στις περιοχές ευθύνης του, από το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του [Άρθρο 4 παρ. η, θ του Ν. 4519/2018 (ΦΕΚ 25/Α΄/20-02-2018)]. Συγκεκριμένα στο άρθρο 4 του προαναφερόμενου νόμου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται: «η) παροχή αιτιολογημένων γνωμοδοτήσεων κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στις προστατευόμενες περιοχές ευθύνης τους ή των έργων και δραστηριοτήτων οι επιπτώσεις των οποίων επηρεάζουν, άμεσή έμμεσα, το προστατευτέο αντικείμενο, και θ) η παροχή γνώμης μέσα σε τριάντα πέντε (35) ημέρες από την έγγραφη ενημέρωση του ΦΔΠΠ από τις αρμόδιες αρχές για έργα ή δραστηριότητες που δεν υπόκεινται στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης αλλά εμπίπτουν στα όρια ευθύνης του. Αν ο ΦΔΠΠ δεν εκφέρει γνώμη μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, τεκμαίρεται η συμφωνία του».
  • Η ευρύτερη περιοχή του χώρου παρέμβασης εντάσσεται, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Παρακολούθησης ειδών και τύπων οικοτόπων που ολοκληρώθηκε το 2015 υπό την επίβλεψη του Φορέα Διαχείρισης, στον τύπο οικοτόπου «1020 Καλλιεργήσιμη γη (Arable land)», καθώς πρόκειται για καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπου η παρουσία της αυτοφυούς θαμνώδους ή δενδρώδους βλάστησης περιορίζεται στα όρια των τεμαχίων σχηματίζοντας φυσικούς φυτοφράχτες.
  • Η ορθολογική διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής με παράλληλη ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας σε υφιστάμενες γεωργικές εκτάσεις προϋποθέτει την διατήρηση των φυτοφρακτών (θαμνώδους ή δενδρώδους φράκτη) στα όρια των αγροτεμαχίων καθώς επιτελούν σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του εδάφους και στη διατήρηση του αγροτικού τοπίου, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν καταφύγιο και πηγή τροφής για έντομα, ερπετά, πουλιά και μικρά θηλαστικά. Τα είδη αυτά, εκτός των άλλων είναι και χρήσιμα για την καταπολέμηση των εχθρών των καλλιεργειών.
                Συμπερασματικά οι παραπάνω επισημάνσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για         οποιαδήποτε μελλοντικό έργο ή δραστηριότητα εντός των περιοχών ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης. 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου