16 Ιουλ 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΕ ΜΕΛΙΣΣΙΑ




Στην προστατευόμενη περιοχή GR2120009 «Όρη Τσαμαντά, Φιλιατών, Φαρμακοβούνι, Μεγάλη Ράχη» αναφέρθηκαν ζημιές σε μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις από επίθεση αρκούδας.
Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) αποτελεί είδος που έχει επανεμφανισθεί τα τελευταία περίπου 10 έτη στην ευρύτερη περιοχή, ως απόρροια της τάσης γενικής επανάκαμψης του είδους στο σύνολο της κατανομής του στην Ελλάδα, λόγω και της ραγδαίας βελτίωσης του βιοτόπου της (κυρίως στα  δρυοδάση που καλύπτουν την περιοχή) αλλά και της νομικής προστασίας του είδους. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χώρα μας φιλοξενεί το 50% του πληθυσμού καφέ αρκούδας στη δυτική και νότια Ευρώπη (σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης ειδών και τύπων οικοτόπων (2015).
Η αρκούδα είναι ζώο παμφάγο με προτίμηση στις τροφές φυτικής προέλευσης (κατά 85%) και συμπληρωματικά μέλι, μικρά και μεγάλα θηλαστικά και έντομα. Η δραστηριότητα της αρκούδας στην Ελλάδα κορυφώνεται στις αρχές του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, φάσεις που αντιστοιχούν στην αναπαραγωγική περίοδο (Ιούνιος-Ιούλιος) και στην έντονη δραστηριότητα για αναζήτηση τροφής.
Είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος τόσο με βάση την ελληνική όσο και την κοινοτική νομοθεσία όπου χαρακτηρίζεται «είδος προτεραιότητας», ενώ το καθεστώς διατήρησης υπάγεται στην κατηγορία «κινδυνεύοντα» με βάση το «Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας» (2009). Επίσης, η καφέ αρκούδα προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (Νόμος 1335/83) «Περί προστασίας των απειλούμενων ειδών και των βιοτόπων τους» και από την Οδηγία 92/43 ΕΕ «για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας». Όλοι οι πληθυσμοί της καφέ αρκούδας με εξαίρεση τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, προστατεύονται από την Σύμβαση της Ουάσιγκτον «για την ρύθμιση του διεθνούς εμπορίου απειλούμενων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας» (CITES). Εφαρμόζεται στη χώρα μας από 01-01-84 (ΦΕΚ 112/Β/01-03-85). Η καφέ αρκούδα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ειδών βάσει του οποίου απαγορεύεται το εμπόριό τους καθώς και το εμπόριο τμημάτων τους.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 258, παρ. 2ε και 2ζ (Ν.Δ. 86/69) του Δασικού Κώδικα, απαγορεύεται ο φόνος, η αιχμαλωσία, η κατοχή και η έκθεση σε δημόσια θέα της καφέ αρκούδας και τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο από το 1969.
Ευελπιστούμε να μην υπάρξουν φαινόμενα αντεκδίκησης και εξόντωσης της αρκούδας και καλούμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους να ενημερώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τους τρόπους άσκησης των περιοδικών τους δραστηριοτήτων (π.χ. νομαδική κτηνοτροφία, μελισσοκομία) με την λιγότερη δυνατή όχληση στο φυσικό περιβάλλον της καφέ αρκούδας, προκειμένου να μην οδηγηθεί το είδος σε πληθυσμιακή κατάρρευση.



Βιβλιογραφία:
Burton, Cole & Fisher, Jason & Adriaens, Peter & Treweek, Jo & Paetkau, David & Wikstrom, Marten & Callender, Andrew & Vardanyan, Ruben & Stepanyan, Armen. (2018). Density and distribution of a brown bear (Ursus arctos) population within the Caucasus biodiversity hotspot. Journal of Mammalogy. 99. 10.1093/jmammal/gyy081.
CURRY-LINDAHL, The Brown Bear (Ursus arctos) in Europe: decline, present distribution, biology and ecology 1972
Chapron G, Wielgus R, Quenette PY, Camarra JJ (2009) Diagnosing Mechanisms of Decline and Planning for Recovery of an Endangered Brown Bear (Ursus arctos) Population. PLOS ONE 4(10): e7568
http://legacy.callisto.gr/neaByArticle.php?id=45

 Για το τμήμα Διαχείρισης και Προστασίας Περιβάλλοντος
Συντιχάκη Ευαγγελία Βιολόγος MSc.


     O Πρόεδρος


 Μάρκος Νικολάου



  



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου