19 Σεπ 2019

Αργυροπελεκάνοι στο Δέλτα Καλαμά

Κατά τις μηνιαίες καταμετρήσεις ορνιθοπανίδας και συγκεκριμένα το μήνα Σεπτέμβριο, παρατηρήθηκαν από το προσωπικό φύλαξης και το επιστημονικό του Φορέα Διαχείρισης πλήθος νεαρών αργυροπελεκάνων στο Δέλτα Καλαμά.
Ο αργυροπελεκάνος, ένα Παγκόσμια Απειλούμενο Είδος που χαρακτηρίζεται «σχεδόν απειλούμενο» στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN) και επίσης «Τρωτό» στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο. Ο παγκόσμιος πληθυσμός του είδους εκτιμάται στα 11.000-14.000 άτομα. Ως χώρα έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη παγκοσμίως για την επιβίωση του είδους αυτού μια και φιλοξενούμε το 20-25% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι αποικίες των Αργυροπελεκάνων στον δυτικό παράκτιο άξονα των Βαλκανίων βρίσκονται σε παράκτιους υγρότοπους κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής και Ιονίου. Φωλιάζουν σε Λίμνη Σκόδρας (Μαυροβούνιο), λ/θ Καραβαστάς (Αλβανία), Αμβρακικός (λ/θ Άρτας), και Μεσολόγγι (λ/θ Κλείσοβα). Το χειμώνα πολλοί μετακινούνται από βορρά προς νότο και αντιστρόφως, περιλαμβάνοντας στον άξονα αυτό περιοχές όπως τα πλούσια σε τροφή υγροτοπικά συμπλέγματα που σχηματίζει το Δέλτα Καλαμά και τη Στροφυλιά. Σχεδόν καμιά επαφή δεν υπάρχει με τον ανατολικό πληθυσμό (Πρέσπα, Κερκίνη, Κάρλα και ανατολικότερα), καθιστώντας το δυτικό μετα-πληθυσμό των αργυπελεκάνων μία διακριτή ομάδα με τελείως ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Βασικοί στόχοι διατήρησης για τον αργυροπελεκάνο αποτελούν η διατήρηση των κρίσιμων ενδιαιτημάτων του είδους (λιμνοθάλασσες, βάλτοι, ρηχές θαλάσσιες εκτάσεις). Κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση της απαγόρευσης της θήρας στις εκτάσεις αυτές για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε όχληση για το είδος. Όσον αφορά στην αλιεία, θα ήταν σκόπιμο οι αλιείς να αποφεύγουν τις περιοχές ανάπαυσης (κούρνιας) και τροφοληψίας ώστε να υπάρχει αποτροπή όχλησης του είδους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου