4 Οκτ 2019

Ενημερωτικό βίντεο από την Ευρωπαϊκή Αρχή Για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) καλών πρακτικών πρόληψης κατά της αφρικανικής πανώλης.



[Οδηγίες για εισαγωγή ελληνικών υποτίτλων για την παρακολούθηση του βίντεο:

Βήματα
1. Πηγαίνετε κάτω δεξιά στην προβολή του βίντεο και επιλέγετε τις "ρυθμίσεις".
2. Έπειτα "ρυθμίσεις" και "Αυτόματη Μετάφραση".
3. Τέλος τσεκάρετε τα "ελληνικά"
Η προβολή του βίντεο γίνεται τώρα με ελληνικούς υπότιτλους.]

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων αποτελεί ιογενές, αιμορραγικό, εμπύρετο σύνδρομο των άγριων (Sus scrofa) και των οικόσιτων χοίρων (Sus domestica) όλων των ηλικιών. Τα συμπτώματα της νόσου είναι: 
  • υψηλή θνησιμότητα 
  • αιμορραγίες στο δέρμα, τους βλεννογόνους και τα εσωτερικά όργανα. 
Η επιζωοτία που ξεκίνησε από τη Νότια Ρωσία το 2013, εξαπλώθηκε σε πληθυσμούς άγριων χοίρων στη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Λετονία, την Εσθονία και την Τσεχία. Επίσης ενδημεί στην Υποσαχάρια Αφρική και στη Σαρδηνία.  Επίσης, την Τρίτη (1/10) εκατοντάδες νεκροί αγριόχοιροι εντοπίστηκαν στην περιφραγμένη κυνηγετική περιοχή του δάσους Budakeszi έξω από τη δυτική Βουδαπέστη. «Είναι βέβαιο ότι ο ιός μεταφέρθηκε στην περιοχή από ανθρώπους καθώς δεν υπάρχει στη φύση γύρω από τον Budakeszi. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ Budakeszi και μολυσμένων περιοχών στην ανατολική Ουγγαρία, έτσι ώστε να αποκλείεται η φυσική εξάπλωση της ασθένειας», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (Nebih) της Ουγγαρίας, Lajos Bognár. Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με το τελευταίο έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η νόσος έχει φθάσει στα 13 χλμ. από τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρία, άρα κρίνεται αναγκαία η λήψη προληπτικών μέτρων. 

Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία
Αποτελεί όμως απειλή για τους χοίρους και τη χοιροτροφία.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο, η μετάδοση του ιού εξασφαλίζεται τόσο με τη βοήθεια κοινών εντόμων, όπως κουνούπια και μύγες, αλλά κυρίως με άτομα του  γένους Ornithodoros spp. που οι μαλακοί κρότωνες τους (τσιμπούρια) αποτελούν τόσο δεξαμενή, όσο και μηχανικοί μεταφορείς του ιού. Η άμεση μετάδοση και η διασπορά γίνεται με τη στενή επαφή υγιών με ασθενή ζώα, μέσω των εκκρίσεων. Μεταδίδεται επίσης, με την κατανάλωση προϊόντων και υποπροϊόντων κρέατος από μολυσμένα ζώα χωρίς προηγούμενη θερμική επεξεργασία. Τέλος, μεταδίδεται με μηχανικά μέσα (ρουχισμός, οχήματα, εξοπλισμός), καθώς και μέσω κανιβαλισμού νεκρών μολυσμένων χοίρων. Η διασπορά του ιού πραγματοποιείται ακόμα και 24 ώρες πριν την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων.

Βασικό κίνδυνο για την είσοδο και την εξάπλωση του νοσήματος στη χώρα μας αποτελούν:
  • οι διασυνοριακά μετακινούμενοι αγριόχοιροι  με αυξημένη πιθανότητα επαφής με πληθυσμούς αγριόχοιρων από χώρες όπου ενδημεί το νόσημα
  • η σίτιση των χοίρων με υπολείμματα τροφίμων, ζωικών υποπροϊόντων και ζωοτροφών που περιέχουν τον ιό.
Επισημαίνεται ότι η συστηματική χοιροτροφία, με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται όλα τα μέτρα βιοπροφύλαξης, δεν διατρέχει υψηλό κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος στις ημιεκτατικού  ή εκτατικού τύπου εκμεταλλεύσεις και στους οικόσιτους χοίρους, λόγω της αυξημένης πιθανότητας επαφής με ζώα της άγριας πανίδας.  Εκτός από τους κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων ή οικόσιτων χοίρων και τους εμπλεκόμενους με το εμπόριο και τη διακίνηση ζώων (υπευθύνους σφαγείων, εμπόρους), σε επιφυλακή πρέπει να βρίσκονται και ομάδες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται  στην ύπαιθρο και τα δάση: κυνηγετικοί σύλλογοι, θηροφύλακες, δασικές υπηρεσίες, ορειβατικοί σύλλογοι, Φορείς Διαχείρισης, όμιλοι πεζοπορίας και σύλλογοι κτηνοτρόφων.

Για την αντιμετώπιση και λήψη προληπτικών μέτρων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην έδρα της Α.Δ. Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και εκπρόσωποι των Δήμων Ιωαννιτών, Αρταίων Ζηρού, Ζίτσας, Ζαγορίου και Φιλιατών, εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού-Λευκάδας, του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας, του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, του Φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου, εκπρόσωποι Χοιροτροφικών Επιχειρήσεων και του Συλλόγου Χοιροτρόφων, του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων, από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και των Τμημάτων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Π.Ε. της Περιφέρειας Ηπείρου και υπηρεσιακοί παράγοντες των Δασικών Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (Πηγή: http://www.apdhp-dm.gov.gr/enimerosi/deltia-typou/4153).

Πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία και τα χρήσιμα μέτρα βιοπροφύλαξης, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο σύνδεσμο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/animal-production/pigs/1126-asthenxoiron

Σε περίπτωση υποψίας ή επιβεβαίωσης του νοσήματος, παρακαλούνται οι πολίτες όπως ενημερώσουν άμεσα τις οικείες Κτηνιατρικές Αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου