2 Ιουλ 2020

Παράνομη συλλογή τσαγιού εντός περιοχής NATURA ( Όρη Τσαμαντά)


Κατά την  επόπτευση – φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών και συγκεκριμένα στα Όρη Τσαμαντά- GR2120009 ( Θέση Πυραμίδα πάνω από το Λιά), στις 2- 7-2020, το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης, εντόπισε δύο πολίτες που είχαν προβεί σε παράνομη συλλογή μεγάλης ποσότητας τσαγιού του είδους σιδερίτη, και μάλιστα με εκρίζωση των φυτών, η οποία ήταν τοποθετημένη στο αυτοκίνητό τους.
Οι επόπτες φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ενημέρωσαν το δασαρχείο και ειδοποίησαν την αστυνομία η οποία πήγε επιτόπου στην περιοχή όπου και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η ρίγανη και το τσάι του βουνού βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού και δέχονται σημαντικές πιέσεις από την αλόγιστη συλλογή με σκοπό την παράνομη εμπορία, με άμεσο κίνδυνο την εξαφάνιση τους από ορισμένες περιοχές. Τόσο η ρίγανη όσο και το τσάι είναι πολυετή φυτά τα οποία αναβλαστάνουν κάθε χρόνο από το ρίζωμα τους, αλλά και με σπόρους. Συνεπώς όσον αφορά τη συλλογή τους, θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός μεν να μην εκριζώνονται τα μητρικά φυτά και αφετέρου δε να μην κόβονται όλα τα ανθοφόρα στελέχη τους, τα οποία παράγουν τους σπόρους από τους οποίους προκύπτουν τα νέα φυτά.
Σύμφωνα, με τις Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις,  απαγορεύεται πλήρως η εκρίζωση και η ολοκληρωτική αποκοπή αρωματικών – μελισσοτροφικών φυτών (τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι κ.α.), ενώ επιτρέπεται η συλλογή τους ατελώς και σε περιορισμένη ποσότητα (έως 1 κιλού), μόνο κατά την εποχή ανθοφορίας και ωρίμανσης τους (Ιούλιος - Αύγουστος) και αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Η συλλογή πρέπει να γίνεται χειρωνακτικώς, με τη χρήση ψαλιδιού ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί των φυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αναπαραγωγή τους. Επιπλέον, τονίζεται ότι η εμπορία αρωματικών βλαστών επιτρέπεται, κατόπιν εγκρίσεως του Δασαρχείου, συμπληρώνοντας σχετική αίτηση και καταβολής του ανάλογου, σύμφωνα με τον κατ’ έτος πίνακα διατιμήσεως, μισθώματος και μόνο και εφόσον δε θίγεται η αρχή της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αναπαραγωγής των φυτών.
Η προστασία των αρωματικών φυτών και των φαρμακευτικών βοτάνων απορρέει από το Βασιλικό Διάταγμα 657/1963 (ΦΕΚ 191/Α) «Περί απαγορεύσεως κοπής και εκριζώσεως μελισσοτροφικών φυτών», από την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του νόμου 998/1979, όπως τροποποιήθηκε από το Π. Δ. 67/1981 «Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας κ.λπ.», από τον Ν. 3937/2011 «Περί διατήρησης της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», καθώς και από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 66 του Ν.Δ.86/1969 «Δασικαί Αστυνομικαί Διατάξεις». Στις δύο περιπτώσεις επιτρέπεται η συλλογή μόνον με κοπή και όχι εκρίζωση.
Όλοι μαζί μπορούμε, με προσωπικό ενδιαφέρον και ευαισθησία, να συμβάλλουμε στην προστασία και διατήρηση των τόσο σημαντικών για την περιοχή μας αρωματικών και ενδημικών φυτών.










3 σχόλια:

  1. Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο;
    Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial Group. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου (προσωπικό δάνειο, επιχειρηματικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο και πολλά άλλα). Δίνουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια, εξασφαλισμένα και ακάλυπά δάνεια με προσιτό επιτόκιο 3% ετησίως. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία μας, μπορείτε απλώς να μας γράψετε μέσω email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ή να μας στείλετε μήνυμα απευθείας στο WhatsApp ή το Telegram μέσω: +447903159998 και να λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

    Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς σας στόχους, επειδή η χρηματοοικονομική σας σταθερότητα είναι ο απώτερος στόχος μας.

    Με ό, τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόωρες οικονομικές προκλήσεις, μερικοί από αυτούς δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για κάποιους λόγους.

    Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με μια λύση στις οικονομικές σας προκλήσεις, απλώς γράψτε στην εταιρεία μου και θα σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο. Βοηθήσαμε πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο. Όταν υποβάλλετε αίτηση μαζί μας, υποβάλλετε αίτηση σε μια αξιόπιστη εταιρεία που ενδιαφέρεται για τις οικονομικές σας ανάγκες, ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η οικονομική σας σταθερότητα.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω:
    Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) Ή
    WhatsApp: +447903159998
    Μπορείτε να μας γράψετε ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε.
    2020 © ️Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαιρετίσματα όλοι και καλώς ήλθατε στο Avants Loan INC, Είμαστε μια ομάδα οικονομικής υποστήριξης που χειρίζεται τα διεθνή οικονομικά για οποιοδήποτε ποσό τραπεζικών εργαλείων. Οι υπηρεσίες μας είναι γρήγορες και αξιόπιστες. Τα δάνεια εγκρίνονται εντός 24-48 ωρών από την επιτυχή εφαρμογή. Προσφέρουμε δάνεια από ελάχιστο εύρος 2.000 $ έως 50 εκατομμύρια το πολύ με προσιτό επιτόκιο 3% για διάρκεια δανείου 1 έως 30 ετών για την αποπληρωμή του δανείου. Ο στόχος της Avant Group είναι να σας προσφέρει άριστες επαγγελματικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η αίτηση για δάνειο είναι άγχος χωρίς εμάς, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία δανεισμού μας {avants.loan@gmail.com} {av_ant@outlook.com}

    Με το Avant προσωπικό και businessloan μπορείτε να βασίζεστε σε μια κληρονομιά εξυπηρέτησης και αξιοπιστίας, βοηθώντας σας να μετατρέψετε τα όνειρα. Υποβάλετε αίτηση και λάβετε μια απόφαση γρήγορα χωρίς να ανησυχείτε για το πιστωτικό σας αποτέλεσμα ή για την οικονομική κρίση που έχετε βρει. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να λάβετε δάνειο. Ευχαριστώ
    Στείλτε μας email στη διεύθυνση: av_ant@outlook.com
    Στείλτε μας email στο avants.loan@gmail.com

    Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρειάζεστε χρηματοδότηση; Ψάχνετε για Οικονομικά; Αναζητάτε χρηματοδότηση για να διευρύνετε την επιχείρησή σας; Βοηθάμε άτομα και εταιρείες να αποκτήσουν χρηματοδότηση για την επέκταση των επιχειρήσεων και να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση που κυμαίνεται από οποιοδήποτε ποσό. Λάβετε χρηματοδότηση με προσιτό επιτόκιο 3%, Χρειάζεστε αυτήν τη χρηματοδότηση για επιχειρήσεις και για την εκκαθάριση των λογαριασμών σας; Στη συνέχεια, στείλτε μας ένα email τώρα για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας τώρα μέσω (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Δρ. James Eric Finance Pvt Ltd Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή