24 Αυγ 2020

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Συνεργασία για την καταγραφή του είδους «Ακρίδα της Ηπείρου» (Chorthippus lacustris) στην περιοχή Λιμνοπούλα Παραμυθιάς Θεσπρωτίας (GR2120003)

 


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «Συνεργασία για την καταγραφή του είδους «Ακρίδα της Ηπείρου» (Chorthippus lacustris) στην περιοχή Λιμνοπούλα Παραμυθιάς Θεσπρωτίας (GR2120003)




Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και στις αρχές Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας μεταξύ των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας και Λίμνης Παμβώτιδας, για την επιβεβαίωση της παρουσίας της ακρίδας της Ηπείρου στην προστατευόμενη περιοχή Λιμνοπούλα Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.

Το είδος Chorthippus lacustris είναι στενά ενδημικό είδος της εντομοπανίδας της Ηπείρου, δηλαδή υπάρχει μόνο στην Ήπειρο και πουθενά αλλού στον κόσμο, και μάλιστα με πέντε μόνο γνωστούς πληθυσμούς. Είναι καταχωρισμένο ως «Κρισίμως Κινδυνεύον» τόσο στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο όσο και παγκοσμίως (Critically Endagered) σύμφωνα με την IUCN (International Union for Conservation of Natura). Zει σε πλημμυρισμένες υγρολιβαδικές εκτάσεις. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα αυγά του παραμένουν μέσα στο λασπώδες υπόστρωμα κάτω από το νερό, για να εκκολαφθούν την άνοιξη όταν τη θέση των πλημμυρισμένων εκτάσεων καταλαμβάνουν σταδιακά υγρά λιβάδια με πλούσια βλάστηση, τα οποία αποτελούν και το ιδανικό ενδιαίτημα για την ακρίδα της Ηπείρου. Το καλοκαίρι εμφανίζονται τα ενήλικα άτομα και ξεκινάει η περίοδος της αναπαραγωγής, κατά την οποία το αρσενικό πραγματοποιεί έναν μοναδικό χορό για να προσελκύσει το θηλυκό, ενώ το φθινόπωρο πια τα ενήλικα άτομα έχουν εξαφανιστεί, έχοντας όμως αφήσει τα αυγά τους στη λάσπη για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής τους.

Όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο, θεωρείται  παράνομη  κάθε  δράση  βλάβης  και  άμεσης  ή  έμμεσης θανάτωσής τους, με βάση τα όσα ο ίδιος Νόμος (3937/31-3-2011) προβλέπει στο άρθρο 11  (Προστασία  της  ενδημικής  βιοποικιλότητας)  και  στην  παράγραφο  2:  «Για  τη διατήρηση  των  ενδημικών ειδών  χλωρίδας, πανίδας  και άλλων  ομάδων  οργανισμών, απαγορεύεται  η  αποκομιδή,  συλλογή,  κοπή,  εκρίζωση,  κατοχή,  μεταφορά  δειγμάτων κάθε είδους, εμπορία, βλάβη, καταστροφή και η απευθείας ή έμμεση θανάτωσή τους, σε κάθε στάδιο του βιολογικού τους κύκλου»

Η Λίμνη Λιμνοπούλα Παραμυθιάς ή λίμνη Χότκοβα, βρίσκεται 0,7 χλμ νοτιοδυτικά των χωριών Κρυσταλλοπηγή και Κεφαλόβρυσο κοντά στην πόλη Παραμυθιά της Ηπείρου και καλύπτει έκταση 579,50 εκτάρια. Χαρακτηρίζεται ως ειδική ζώνη διατήρησης (ΕΖΔ) σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΚ με κωδικό GR2120003. Είναι μια εποχική λίμνη που κατακλύζεται το χειμώνα από νερά και αποστραγγίζεται φυσικά από τρεις καταβόθρες που βρίσκονται στη νότια πλευρά της. Το καλοκαίρι σχηματίζονται υγρά λιβάδια τροφοδοτούμενα από πηγές και ο μισός περίπου από τον εκτιθέμενο πυθμένα καλλιεργείται και ο μισός βοσκείται. Σημαντικό τμήμα της λίμνης σκεπάζεται από υγρόφιλη βλάστηση με Phragmites communis και Scirpus boblboschoenus.

Οι ομάδες πεδίου των δυο φορέων διαχείρισης εντόπισαν την ακρίδα της Ηπείρου σε αρκετά σημεία περιμετρικά του ταμιευτήρα, τα οποία πλημμυρίζουν περιοδικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για το είδος, καθώς λόγω των πρόσφατων αλλαγών στις χρήσεις γης και της μεταβολής υγρολιβαδικών εκτάσεων σε καλλιέργειες (με πιο πρόσφατη τη δημιουργία ορυζώνων), έχει δεχθεί έντονες πιέσεις τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Φέτος, η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΡΑ όπου λόγω των έντονων πιέσεων που δέχεται το είδος και με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν. 3937/31-3-2011, 4014/21.2.2011), έχουν προγραμματιστεί και ενταχθεί δράσεις παρακολούθησης της κατανομής και του πληθυσμιακού μεγέθους του είδους, καθώς και λήψη ήπιων μέτρων αποκατάστασης για την ανάκαμψη και προστασία του και από τους δυο Φορείς Διαχείρισης.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την κοινή καταγραφή:

 



3 σχόλια:

  1. Χαιρετίσματα όλοι και καλώς ήλθατε στο Avants Loan INC, Είμαστε μια ομάδα οικονομικής υποστήριξης που χειρίζεται τα διεθνή οικονομικά για οποιοδήποτε ποσό τραπεζικών εργαλείων. Οι υπηρεσίες μας είναι γρήγορες και αξιόπιστες. Τα δάνεια εγκρίνονται εντός 24-48 ωρών από την επιτυχή εφαρμογή. Προσφέρουμε δάνεια από ελάχιστο εύρος 2.000 $ έως 50 εκατομμύρια το πολύ με προσιτό επιτόκιο 3% για διάρκεια δανείου 1 έως 30 ετών για την αποπληρωμή του δανείου. Ο στόχος της Avant Group είναι να σας προσφέρει άριστες επαγγελματικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η αίτηση για δάνειο είναι άγχος χωρίς εμάς, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία δανεισμού μας {avants.loan@gmail.com} {av_ant@outlook.com}

    Με το Avant προσωπικό και businessloan μπορείτε να βασίζεστε σε μια κληρονομιά εξυπηρέτησης και αξιοπιστίας, βοηθώντας σας να μετατρέψετε τα όνειρα. Υποβάλετε αίτηση και λάβετε μια απόφαση γρήγορα χωρίς να ανησυχείτε για το πιστωτικό σας αποτέλεσμα ή για την οικονομική κρίση που έχετε βρει. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να λάβετε δάνειο. Ευχαριστώ
    Στείλτε μας email στη διεύθυνση: av_ant@outlook.com
    Στείλτε μας email στο avants.loan@gmail.com

    Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΑΝΕΙΑ LENDINGTREE® INC.


      Έχετε επιδοθεί πού να λάβετε δάνεια, απορρίφθηκαν από τράπεζες και τώρα απογοητευθήκατε από πού να πάρετε δάνειο. Το LENDINGTREE θα σας δώσει το δάνειο που περιμένετε. επικοινωνήστε μαζί μας στο lendingtreegroupinc@gmail.com.

      Ένα δάνειο για την αποπληρωμή του χρέους σας εύκολα;
      Ένα δάνειο για να ξεκινήσετε το είδος της επιχείρησης που θέλετε να κάνετε;
      Ένα δάνειο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;
      Δάνειο για αγορά διαμερίσματος;

      Μην ψάχνετε άλλο, το LENDING TREE INC προσφέρει δάνεια
      Δεν υπάρχουν κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS
      Σε πολύ χαμηλό επιτόκιο 3%
      Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο δανεισμού και
      οικονομική βοήθεια σε πελάτες παγκοσμίως.

      Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το επίπεδο αριστείας μας
      προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
      Δίνουμε ένα δάνειο σε όσους χρειάζονται οικονομική βοήθεια από το 1 έως το
      20 χρόνια

      Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν επίσης

      . πραγματική χρηματοδότηση
      . επενδυτής ακινήτων
      . δάνεια κατασκευής
      . δάνεια εκκίνησης επιχειρήσεων
      . στεγαστικά δάνεια
      . Καταναλωτική πίστωση,
      . Δάνεια FHA
      . προσωπικά δάνεια
      . δάνεια αυτοκινήτων
      Εάν χρειάζεστε δάνειο ή οικονομική βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας μέσω

      email: lendingtreegroupinc@gmail.com

      email: lending-tree@outlook.com

      Ζεστή σκέψη

      LENDINGTREE® GROUP INC.

      Διαγραφή
  2. Γεια σας, χρειάζεστε ένα δάνειο; Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη;
    Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Χρειάζεστε ένα επιχειρηματικό δάνειο, ένα προσωπικό δάνειο, ένα στεγαστικό δάνειο ή ένα δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείων, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μας μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447903159998 και λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

    Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς σας στόχους, επειδή η χρηματοοικονομική σας σταθερότητα είναι ο απώτερος στόχος μας.

    Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για δάνειο.
    * Ευκολία - Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε.
    * Ευέλικτο ποσό - Αποφασίζετε πόσα θέλετε να δανειστείτε.
    * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειο σας εντός 24 ωρών μετά την έγκριση.
    * Ευέλικτο επιτόκιο 3%.
    * Υψηλά ποσοστά έγκρισης
    * Ευέλικτη αποπληρωμή - Παίρνετε την ευκαιρία για να επιλέξετε την ημερομηνία αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
    * Απλή διαδικτυακή εφαρμογή.
    * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και εξειδίκευση.
    * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

    Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται οικονομική υποστήριξη για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση και να ολοκληρώσουν το έργο τους και δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μπορούμε να σας βοηθήσουμε από τις οικονομικές σας δυσκολίες, επειδή έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο. Όταν υποβάλλετε αίτηση μαζί μας, υποβάλλετε αίτηση σε μια αξιόπιστη εταιρεία που ενδιαφέρεται για τις οικονομικές σας ανάγκες, ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η οικονομική σας σταθερότητα και θα φροντίζεστε καθ 'όλη τη διαδικασία.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω:
    Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com Ή;
    WhatsApp: +447903159998

    ΑπάντησηΔιαγραφή