9 Μαΐ 2023

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΠΑΡΘΕΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ  Ή ΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ;»

 




Τριήμερο περιβαλλοντικό σεμινάριο με τίτλο: «Ανθρωπογενές πολιτιστικό απόθεμα σε απόλυτη αρμονική συνύπαρξη με παρθένο φυσικό περιβάλλον. Περίπτωση ανοιχτού μουσείου ή θετικής προσδοκίας αειφόρου ανάπτυξης;», πραγματοποιήθηκε στις 28-29-30 Απριλίου 2023, σε περιοχές τις Θεσπρωτίας με έμφαση στην  περιοχή της Μουργκάνας. Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τις περιφέρειες: Ιονίων Νήσων (Κέρκυρας - Λευκάδας), Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.



Το σεμινάριο συντόνισε το ΚΕΠΕΑ Φιλιατών και διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου. Στόχος του σεμιναρίου ήταν αφενός να εξεταστεί αν ο χώρος της Μουργκάνας αποτελούσε φυσικό δεδομένο και παράγοντα στην πολιτιστική εξέλιξη των κατοίκων, αφετέρου αν τα ιστορικά γεγονότα, οι κοινωνικές δομές, οι παραγωγικές σχέσεις και οι θρησκευτικές δοξασίες επηρέασαν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) συμμετείχε την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου με εισηγήσεις που πραγματοποίησαν υπάλληλοί του. Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου και Υπεύθυνος του Παραρτήματος Ηγουμενίτσας στην εισήγησή του με τίτλο «Οι Προστατευόμενες Περιοχές του ποταμού Καλαμά και Αχέροντα και τα οφέλη του δικτύου Natura 2000», αναφέρθηκε στα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που έχει η προστατευόμενη περιοχή από την ένταξή της στο δίκτυο Natura 2000, ενώ η Βιολόγος της Μονάδας στην εισήγησή της με τίτλο «Η πανίδα στην Προστατευόμενη Περιοχή Μουργκάνας», έκανε αναφορά στην επιστημονική και οικολογική αξία της πλούσιας πανίδας της περιοχής.

Τις επόμενες δυο ημέρες, οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου στην Καμίτσιανη, στο Λαογραφικό Μουσείο Τσαμαντά, στο Θεματικό Μουσείο στο Δ.Δ. Λιά, στις πηγές ποταμού Λαγκάβιτσα και στο παρακείμενο ιχθυοτροφείο πέστροφας. Ακολούθησε περιπατητική διαδρομή από τον παλιό οικισμό Λιόψη έως την Παλιά Σαγιάδα.

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου ευχαριστεί το ΚΕΠΕΑ Φιλιατών και τον προϊστάμενό του, Μάρκο Νικολάου, για την επιτυχή συνδιοργάνωση και συνεργασία για την ολοκλήρωση της εκδήλωσης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου