3 Ιουλ 2023

 Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023

 

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με αφορμή τον 50ο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2023, που έχει θεσμοθετήσει ο ΟΗΕ στις 5 Ιουνίου κάθε έτους, διοργάνωσε 40 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, στα πλαίσια αυτά, πραγματοποίησε ποικίλες εκδηλώσεις στα Ιωάννινα, τα Τζουμέρκα και την Αμμουδιά Πρέβεζας.

Την Τρίτη, 30 Μαΐου, στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο Πάρκο Ερμηνείας του Οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας, έλαβε χώρα ενημέρωση-ερμηνεία περιβάλλοντος για το οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας σε διαδοχικές ομάδες, 145 μαθητών και εκπαιδευτικών. Ακολούθησε παρατήρηση της πλούσιας ορνιθοπανίδας της λίμνης με τηλεσκόπιο, ενώ οι μαθητές συμμετείχαν και σε διάφορα περιβαλλοντικά παιχνίδια και κατασκευές σχετικές με τη βιοποικιλότητα της Παμβώτιδας. Η Μονάδα Διαχείρισης Π.Π. Ηπείρου ευχαριστεί θερμά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, καθώς και του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων για την ενεργή και γεμάτη ενθουσιασμό συμμετοχή τους στις δράσεις.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα, στην περιοχή των Εκβολών Αχέροντα και συγκεκριμένα στο Κέντρο Πληροφόρησης για τον ποταμό, που βρίσκεται στην Αμμουδιά Πρέβεζας και στη γύρω περιοχή, υλοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, που περιλάμβαναν: ξενάγηση στην περιβαλλοντική έκθεση του Κέντρου, χειροτεχνίες (ζωγραφική σε χαρτί και βότσαλα), διαδρομές με βάρκα σε επισκέψιμο τμήμα του ποταμού και καθαρισμό της παραλίας Αμμουδιάς. Στις δράσεις αυτές συμμετείχαν τα Νηπιαγωγεία Αγιάς και Ανθούσας Πάργας, Μεσοποτάμου Πρέβεζας καθώς και το Δημοτικό Βουβοποτάμου Πρέβεζας. Η Μονάδα ευχαριστεί θερμά και τους 90 περίπου μαθητές, γονείς και δασκάλους που έλαβαν μέρος στην πραγματοποίηση των δράσεων.

Στις 5 Ιουνίου ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2023 το Κέντρο Ενημέρωσης Αγνάντων της ΠΠ του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου πραγματοποίησε δράση στον ποταμό Άραχθο. Συμμετέχοντες από τα 'Αγναντα, τα Λεπιανά, τους Κτιστάδες, τη Μικροσπηλιά, την  Άρτα και τα Γιάννενα, η πλειοψηφία τους, για πρώτη φορά, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια εμπειρία ζωής, κατεβαίνοντας με φουσκωτή βάρκα τον ποταμό. Η διαδρομή που ακολούθησαν, αφού τους δόθηκε και φόρεσαν τον απαιτούμενο εξοπλισμό (ειδικές στολές και κουπιά, σωσίβια και κράνη) ήταν: Μετάβαση με βανάκια, από τη Θέση Ράμματα, του χωριού Φράστα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Άρτας, στη Γέφυρα Πολιτσάς, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Ιωαννίνων, και, από εκεί, επιστροφή στη βάση, διασχίζοντας τον Άραχθο ποταμό κάνοντας ράφτινγκ.

Μετέπειτα, παρακολούθησαν προβολή παρουσίασης για τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και το ντοκιμαντέρ "Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου", γιορτάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο, στα Τζουμέρκα, τα 50 χρόνια από την πρώτη χρονιά εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με αναφορά στο ότι η φετινή είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και προτάσεις για το πως μπορεί η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Μονάδας Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής να προβεί σε περαιτέρω συνέργειες με τους μόνιμους κατοίκους, του επαγγελματίες και τους επισκέπτες αυτής, με σκοπό την προστασία της φύση


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου