13 Δεκ 2012

Εμφάνιση του είδους Galanthus nivalis στο έλος ΚαλοδικίουΤην εμφάνισή του έκανε το τελευταίο διάστημα το φυτό Galanthus nivalis (Γάλανθος) στην περιοχή του έλους Καλοδικίου. Η παρατήρηση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή, αφού ο Γάλανθος έχει καταχωρηθεί στο κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων με εξαφάνιση φυτών της Ελλάδας ως σπάνιο ( R ), εξαιτίας του ότι φύεται σε ελάχιστα μέρη.

Ο Γάλανθος έχει πάρει τ’ όνομά του από τις λέξεις «γάλα» και «άνθος» λόγω του λευκού χρώματος. Ανήκει στην οικογένεια Amaryllidaceae και στο γένος του περιλαμβάνονται περίπου 20 είδη.

Είναι φυτό βολβώδες, πολυετές και συναντάται σταθερά στα ίδια σημεία κάθε χρόνο. Τα άνθη του είναι λευκά και κυρτά, σαν καμπανάκια με πράσινες κηλίδες στα εσωτερικά πέταλα (τέπαλά) τους. Από κάθε βολβό φύεται μόνο ένα άνθος. Τα φύλλα του, δύο ή τρία ανά φυτό, είναι λογχοειδή με έντονο πράσινο χρώμα και κάνουν την εμφάνισή τους στο φυτό αφού τελειώσει η ανθοφορία. Ανθίζει περίπου στα μέσα του χειμώνα και το ύψος του φτάνει τα 18εκ.

Χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική  αντοχή του στον παγετό, ενώ προτιμά σκιερά και υγρά μέρη. Τα  εδάφη στα οποία απαντάται συχνότερα είναι εδάφη με καλή στράγγιση, πηλώδη και αργιλώδη, ενώ ευδοκιμεί εύκολα και σε πετρώδη εδάφη.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει σημαντικό το είδος αυτό, είναι η γαλανταμίνη, ουσία που απομονώνεται από το φυτό και χρησιμοποιείται σε σκεύασμα στη θεραπευτική-επιβραδυντική αγωγή της νόσου Alzheimer.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου