11 Ιουλ 2014

Διάσωση πελαργού

Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά την Τετάρτη 09.07.2014 ανταποκρίθηκε σε κλήση κατοίκου της περιοχής για βοήθεια τραυματισμένου πουλιού και συγκεκριμένα ενός λευκού πελαργού του είδους Ciconia ciconia, που εντοπίστηκε στο Χωριό Προδρόμι του Δήμου Παραμυθιάς.
Ο πελαργός βρέθηκε πάνω στη φωλιά τυλιγμένος με σχοινί φέροντας έτσι  ελαφρύ τραύμα στο πόδι και εμφανίζοντας αδυναμία πτήσης, χωρίς εμφανή σοβαρά τραύματα στον κορμό και στις φτερούγες του. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία των φυλάκων του φορέα με το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) για την άμεση μεταφορά του με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας στην Θεσσαλονίκη για περίθαλψη.

Ο βιότοπος του πελαργού είναι κυρίως οι αγροτικές περιοχές με πρόσβαση σε ρέματα, έλη και πλημμυρισμένες εκτάσεις. Η αποξήρανση των υγροτόπων, τα ηλεκτροφόρα καλώδια, η χρήση χημικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων και η προσβολή τους από διάφορες ασθένειες έχουν συντελέσει στην μείωση του αριθμού τους, γεγονός που πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει όλους, μιας και ο Πελαργός αποτελεί ένα πουλί σύμβολο της ελληνικής υπαίθρου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου