10 Αυγ 2015



ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ

 Οι πελαργοί είναι μονογαμικά πουλιά. Όταν ωριμάσουν και ζευγαρώσουν, το αρσενικό με το θηλυκό διατηρούν το δεσμό τους για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά την άφιξη ή την επιλογή της συντρόφου, το θηλυκό γεννά τον Απρίλιο, συνήθως 2-3, πολλές φορές όμως ως και 6 αυγά. Κάθε δύο μέρες γεννά και ένα αυγό, που είναι ελλειπτικό, καθαρόλευκο, ζυγίζει 110 περίπου γραμμάρια και έχει διαστάσεις 52Χ75 χιλιοστά.

Το κλώσημα, που κρατάει 30 περίπου ημέρες, γίνεται και από τούς δυο γονείς. Όταν εκκολαφθούν οι νεοσσοί, πάντα ένας από τους δυο γονείς μένει κοντά τους για να τους προστατεύει από τους εχθρούς, τη βροχή, το κρύο ή τη ζέστη. Στην αρχή οι δυο γονείς εναλλάσσονται κανονικά.

00:17 Εμφάνιση πρώτου αυγού
02:34 Κλώσημα

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφες και σωστές οι περιγραφές με μια διευκρίνιση… Οι πελαργοί «προσπαθούν» να είναι μονογαμικοί. .. μόνο και μόνο γιατί τους κρατεί η φωλιά (δένονται με την φωλιά όχι με τον σύντροφο). Το βλέπουμε π.χ. όταν έρχεται άλλος πελαργός και διεκδικεί την φωλιά (και την κερδίζει) «κρατώντας» μαζί του για σύντροφο τον προηγούμενο πελαργό. Τυχαίνει επίσης (στο ερχομό) ο πελαργός της τάδε φωλιάς να «δει» μα άλλη και να πάει σε αυτήν αναζητώντας άλλη (άλλον) σύντροφο. Γνωρίζω (σπάνιες περιπτώσεις αλλα υπάρχουν) ένα αρσενικό να κρατά δυο φωλιές με δυο θηλυκές (και μωρά)… :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή