6 Αυγ 2015

Η φωλιά των πελαργών στην Εγνατία Οδό : Συντήρηση της υπάρχουσας φωλιάς και ζευγάρωμα των πελαργών


Η συγκεκριμένη φωλιά του πελαργού βρίσκεται χτισμένη πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ. Αυτή έχει διάμετρο 70-80 εκ. με ελεύθερο χώρο γύρω για να μπορεί να ελέγχει για πιθανούς θηρευτές.

Στη βάση της φωλιάς υπάρχουν χοντρά κλαδιά, ως 4 εκ. πάχος, που σκεπάζονται με λεπτότερα, με σβώλους χώμα, χόρτα, κουρέλια, κτλ. Σε οκτώ ημέρες ένα ζευγάρι πελαργών μπορεί να τελειώσει το χτίσιμο μιας καινούργιας φωλιάς. Το αρσενικό φέρνει το υλικό και το θηλυκό το τακτοποιεί.

Κάθε σπίτι απαιτεί φυσικά και συντήρηση έτσι και η φωλιά του πελαργού παθαίνει βλάβες από τη βροχή, το χιόνι και τον αέρα το χειμώνα, φθορές από το βάρος και την πίεση του σώματος των πουλιών, ιδίως όταν φεύγουν από την φωλιά, και από το συχνό ανακάτεμα, που κάνουν με το ράμφος τους στο υλικό του δαπέδου για να το αερίσουν, όταν γυρίζουν τα αυγά τους. Η φωλιά κάθε φορά που επισκευάζεται, γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Τελικά μπορεί να φτάσει να έχει διάμετρο 1,5 μέτρο, ύψος δύο μέτρα και να ζυγίζει πάνω από 40 κιλά.

Στο 23:35 έχουμε το ζευγαρωμα των πελαργων
Στο 26:09 το αρσενικό φέρνει υλικά για το χτίσιμο της φωλιάς

*Να ευχαριστήσουμε θερμά το προσωπικό της Διεύθυνσης Λειτουργίας & Συντήρησης Δικτύου και Παραχωρήσεων και ειδικότερα το Τμήμα Συντήρησης Ιωαννίνων για την συνεργασία και την ευγενική παραχώρηση των αποσπασμάτων βίντεο που στη συνέχεια επεξεργάστηκαν από το Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα -Καλαμά

1 σχόλιο:

  1. Πολλά συγχαρητήρια για όλα αυτά βίντεο!

    Αν δεν έχει «ξεφύγει» κάτι νωρίτερα και είναι το πρώτο ζευγάρωμα - μετά την άφιξη του δευτέρου πελαργού -τότε (μετά την εξέταση του βίντεο) - μπορώ να πω 100% ότι στην φωλιά σαν δεύτερο πουλί ήρθε το αρσενικό. Γίνετε πιο σπάνια αλλα έχει παρακολουθηθεί αρκετές φορες ότι (όπως και εδώ) να είναι πρώτο στην φωλιά το θηλυκό. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή