29 Οκτ 2013

Δελτίου τύπου για την Πανευρωπαϊκή γιορτή πουλιών 2013


                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    


Με ιδιαίτερη επιτυχία και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε εκδηλώσεις με αφορμή τη Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών. Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ένα ετήσιο γεγονός που διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο σε περισσότερες από 30 χώρες και με την εποπτεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας Birdlife International. Στη χώρα μας, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις διοργανώνει η Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης ήταν τα μεταναστευτικά πουλιά και οι διαδρομές τους.
Το πρωί της Τρίτης 8/10, o Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά πραγματοποίησε την πρώτη εκδήλωση στο Μακρυγιάλι Δρεπάνου με την συμμετοχή του δημοτικού σχολείου Γραικοχωρίου. Την επόμενη μέρα είχε προγραμματιστεί να γίνει η γιορτή στην Αμμουδιά αλλά λόγω καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε. Το νέο ραντεβού δόθηκε την Τρίτη 15/10 με την συμμετοχή του 1ου και 2ου Δημοτικού σχολείου Καναλακίου και του Δημοτικού Βουβοποτάμου. Τέλος η Πανευρωπαϊκή  γιορτή πουλιών ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 18/10 στο κέντρο πληροφόρησης στην Αμμουδιά, με τη συμμετοχή  του  Δημοτικού σχολείου Μεσοποτάμου.
Στην εκδήλωση έλαβαν χώρα πολλές δραστηριότητες όπως: υπαίθριο εργαστήριο ζωγραφικής πάνω σε πέτρες και χαρτί, κατασκευές από χάρτινες μάσκες με θέμα τα πουλιά, κατασκευή σελιδοδείκτη, παιχνίδι γνώσεων με θέμα την ορνιθοπανίδα, επιτραπέζιο περιβαλλοντικό παιχνίδι, προβολή DVD και ξενάγηση στην έκθεση του κέντρου πληροφόρησης του Φορέα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την μετάβαση των παιδιών στον υγρότοπο της Βατάτσας στο Δρέπανο και στον υγρότοπο της Αμμουδιάς αντίστοιχα και με την βοήθεια των φυλάκων του Φορέα τα παιδιά παρατήρησαν με τηλεσκόπια και κιάλια την άγρια ορνιθοπανίδα.

Ο Σκοπός της εκδήλωσης  ήταν  η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πουλιά στο μακρινό τους ταξίδι και πάνω από όλα η γνωριμία των παιδιών με την πλούσια πανίδα της ευρύτερης περιοχής.

Η συμμετοχή των μικρών μαθητών ολοκληρώθηκε με τον  καθαρισμό των δύο παραλίων της ακτής Δρεπάνου και της ακτής Αμμουδιάς αντίστοιχα.




 
                                                                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου