1 Οκτ 2013

Αλεπού στην παλαιά εκβολή Καλαμά



Οι φύλακες του φορέα διαχείρισης κατά τη διάρκεια περιπολίας στο δέλτα του Καλαμά, συνάντησαν τυχαία στο δρόμο τους μια μικρή αλεπού η οποία έδειχνε να μη φοβάται από την παρουσία τους.
Αν και έχει μία ενστικτώδη δυσπιστία και φόβο απέναντι στον άνθρωπο, ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί απρόσληπτη επίθεση αλεπούς σε άνθρωπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλεπού όταν εξοικειωθεί με τον άνθρωπο, αρχίζει να του δείχνει εμπιστοσύνη και φιλική παιχνιδιάρικη συμπεριφορά, όπως αυτή του σκύλου. 





Η αλεπού είναι ανώτερο θηλαστικό, που ανήκει στην οικογένεια Κυνίδες. Το πιο γνωστό είδος είναι η Κόκκινη αλεπού (Vulpes vulpes), η οποία φτάνει σε μήκος έως και τα 90 εκατοστά  και ζυγίζει 7-10 κιλά.
Η αλεπού εμφανίστηκε στη γη πριν από 400.000 χρόνια και πιθανώς να υπήρξε και θήραμα για τους προϊστορικούς κυνηγούς. Σήμερα συναντάται σε όλες σχεδόν τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρτική.
Η Κόκκινη αλεπού ζει στην Ευρώπη , στην Ασία, σε μία στενή λωρίδα της βόρειας Αφρικής, στην βόρεια Αμερική, ενώ το 1855 εισήχθη και στην Αυστραλία. Υπάρχουν όμως και άλλα είδη αλεπούδων, με σχετικά μεγάλη εξάπλωση στην υφήλιο που ζουν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στην βόρεια Αφρική, στην Μέση Ανατολή,  σε εύκρατα τμήματα της Ασίας και στην βόρεια Αμερική. Επίσης η Νοτιοαμερικανική γκρίζα αλεπού(Lycalopex griseus) ζει στην Χιλή και την Αργεντινή, ενώ η Αρκτική αλεπού (Αlopex lagopus) ζει στις πολικές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου. 
Κάποια από τα άλλα είδη είναι λιγότερο ικανά στην προσαρμοστικότητα και στην αναπαραγωγή, με αποτέλεσμα να θεωρούνται επισήμως απειλούμενα είδη, όπως η λεγόμενη Νησιωτική αλεπού.
Όλα τα είδη αλεπούδων είναι παμφάγα. Το διαιτολόγιο τους αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από ασπόνδυλα. Ωστόσο, καταναλώνουν και τρωκτικά, λαγούς, κουνέλια, καθώς και ερπετά, αμφίβια, χόρτα, μούρα ενώ δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση και σε καρπούς (φρούτα), ψάρια, πτηνά, αυγά, σκαθάρια, και όλα σχεδόν τα είδη μικρών ζώων. Κατά μέσο όρο καταναλώνουν 1 κιλό τροφής την ημέρα.
Η περίοδος αναπαραγωγής των αλεπούδων ποικίλλει ευρέως, λόγω της μεγάλης γεωγραφικής τους εξάπλωσης και της ποικιλίας των ειδών. Ο καιρός αναπαραγωγής τους αρχίζει τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο. Το θηλυκό σκάβει μία φωλιά και μετά από 51-53 ημέρες  γεννιούνται 3-5 μικρά τα οποία κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες είναι τυφλά.  
Εξαιτίας της συνήθειας της αλεπούς να ζει κοντά στα χωριά, έχει συνδεθεί με πολλές ιστορίες και παραμύθια πολλών πολιτισμών. Είναι επίσης γνωστή και δημοφιλής για την μεγάλη της πονηριά, σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρχει διεθνώς η χαρακτηριστική φράση «Είναι πονηρός σαν αλεπού».


video

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου