10 Αυγ 2015



ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΥΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΕΛΑΡΓΟ
Σε αυτό το βίντεο καταγράφεται μια περίεργη συμπεριφορά του λευκού πελαργού που δεν συμβαδίζει με την εικόνα του ως "καλού" και στοργικού γονέα. Στο 01:02 καθώς τακτοποιεί τη φωλιά του, πιάνει με το ράμφος του το μοναδικό αυγό της φωλιάς και το πετάει απ'εξω! Ίσως να οδηγείται από το ένστικτό του ότι το συγκεκριμένο αυγό δε θα εκκολαφθεί άρα είναι μη βιώσιμος νεοσσός ή δε θα μπορεί ο ίδιος να ολοκληρώσει τη ανατροφή του νεοσσού κρίνοντας από την διαθεσιμότητα της τροφής.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ όμορφα και τα τρία βίντεο και μέγα συγχαρητήρια στον τεχνικό, που τα «τράβηξε»!
    Όσο για το πεταμένο αβγό … οι αίτιες μπορούν να είναι πάνω από μια.
    1. Το πιο συχνό είναι όταν ένας άλλος πελαργός (με μάχη για φωλιά η χωρείς μάχη) θα κατακτήσει την φωλιά (άσχετα αν είναι θηλυκό η αρσενικό). Το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να πετάξει το αβγό (η αβγά) και άμεσος να προχωρήσει στο να κάνει την δίκια του οικογένεια.
    2. Μπορεί να πετάξει το αβγό (άσχετο αν το πουλί είναι θηλυκό η αρσενικό) όταν το αβγό δεν είναι γονιμοποιημένο.
    3. Άλλη ακόμα περίπτωση είναι όταν το θηλυκό είναι χωρείς σύντροφο (είτε την εγκατέλειψε είτε δεν έχει έρθει ακόμα) και κάνει αβγά – τότε θα τα πετάξει γιατί δεν θα μπορεί να τα κλωσήσει.
    Βλέποντας όμως το τρίτο βίντεο με την εκκόλαψη του πρώτου νεοσσού στις 1 Ιουνίου – πιστεύω ότι η πιο πιθανή «έκδοση» είναι το πρώτο παράδειγμα. Δηλαδή μαλών ήρθε άλλος πελαργός, πέταξε το αβγό που δεν ήταν δικό του και μετά (άμεσος) προχώρησε στην δημιουργία. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή